Bästa med FURA 70 år:
— Positiv anda och ungdomar som strömmar till

Posted by Erik SM7DZV on 27 mars, 2016 in Nyheter |
PeterBLV_ThomasOAE_webb

Peter SA2BLV och FURA:s ordförande Thomas SM2AOE under antennarbete.
FOTO: Privat. Klicka på bilden för länk till FURA:s hemsida.

— Av Erik SM7DZV —

Fura, Föreningen Umeå Radioamatörer, firade 70-årsjubileum förra lördagen. Rune Grundström, SM2EKA, lämnade i februari över ordförandeskapet efter tio år. Rune fick frågan om vad han tycker är bäst med klubben och om han kunde ge exempel på något som han tycker ser som bra ut. Han tvekade inte:

– Under de senaste tio åren har vi haft ungefär 100 medlemmar, hygglig ekonomi och stabil verksamhet, säger Rune. Och vi har väldigt bra stämning i klubben, utan interna meningsmotsättningar. Allihop drar åt samma håll.  Jag tror det är den norrländska mentaliteten.

– För tre år sedan, tror jag, fick vi med Peter SA2BLV i klubben. Förra året tre veckor före midsommar kom fyra av Peters kompisar och ville gå kurs för att få certifikat. I februari startade vi en nu kurs och då hade vi elva deltagare. Det var kompisarnas kompisar som också ville vara med…


– Peter SA2BLV var en av de svenska ungdomar som deltog i ungdomslägret YOTA i Italien i somras. Han kom med i föreningen för tre år sedan, tror jag det var, säger Rune. Peter sa att han hade några kompisar som säkert också skulle komma för att få lära sig lite om radio, när dom fick tid.

”Akutkurs” förra året
– Tre veckor före midsommar förra året blev det en akutkurs, berättar Rune. Då ville alla de här fyra grabbarna ha certifikat före  midsommar. Dom körde hårt som tusan och lyckades bra. Det kanske tog till veckan efter midsommar, men ändå. Men då fick vi plötsligt fyra nya unga grabbar som är i åldern 25 – 30 år. Duktiga så in i helsike. Tekniskt duktiga och intresserade. Och dom i sin tur har spridit intresset vidare till sina kompisar. Nu i februari, när vi körde igång en kurs så hade vi elva elever i kursen.

-Det gläds vi åt nu, att vi får en ungdomsgrupp, säger Rune. Peter SA2BLV kom med och så kom hans kompisar och det blev fyra nya, och nu hade vi flera av deras kompisar och en kurs med elva deltagare nu i februari, och dom kommer ju att lägga prov för certifikat nu framåt våren.

– Det gäller att  vara ödmjuka gentemot de här grabbarna, så att vi inte skrämmer bort dom.

70-årsjubileum
Åter till 70-årsjubileumet: Efter Andra Världskriget började många människor på nytt tänka på annat än jämmer och elände och ransoneringskort. Amatörradio, som varit förbjuden och legat i malpåse under kriget gav människor hopp. Flera nya radioklubbar bildades. Fura, Umeå Radioamatörer, var en av dem.  Klubben bildades i februari 1946.

bandplan_v2.6

Oundgänglig i varje shack: FURA:s bandplan, design Olof SM2DCU.
Klicka på bilden (länk)

I samband med SM2-mötet förra helgen passade FURA, alias SK2AT, därför på att fira sitt 70-årsjubileum. Redan för ett år sedan hade man bestämt att 2016 års distriktsmöte skulle hållas i Umeå, just med anledning av klubbens 70-årsjubileum.

– I lördags kväll var vi 38 personer som åt en god middag och hade trevligt, berättar Rune SM2EKA. Under jubileumssammankomsten bjöd vi ju självklart in Tilman SM0JZT, som hade medverkat under D2-mötet tidigare under dagen.

– I februari, vid FURA:s årsmöte släppte jag ordförandeskapet till Thomas SM2AOE, berättar Rune. Men då hade jag sagt att jag inte ville släppa riktigt allt förrän jag hade ordnat den här 70-årsfesten. Det blev mycket att stå i, men det gick jättebra. Av programmet är det två historiska tillbakablickar som jag jag gärna vill nämna:

– Bertil SM2BJS, en av våra oldtimers i föreningen , hade gjort en presentation av föreningens första år, från 1950 och framtill 1970 ungefär. Vi fick påminnelser om vad vi gjort och vilka lokaler föreningen haft från starten och fram till dags datum.

Veteranerna är med
– De äldsta medlemmarna idag, som varit med från 50-talets början och framåt, är Kurt SM2DXH, Bertil SM2BJS, och Lennart i Hörnefors SM2CFG. Alla tre var med i lördags kväll.

Umeringen 3663 kl 0830
Efter en stroke har Lennart svårt med talet. Han bor i en lägenhet i Hörnefors men har ett sommarställe två mil utanför. Redan innan han blev sjuk hade han satt upp en remotestation där ute vid fritidshuset, och den använder han nu. Han är med varje morgon, ropar in och lyssnar på vår Umeå-ring på 3663 klockan halv nio. Vi vet och hör att han lyssnar och är med och alla hälsar och är glada att han kan vara med. Det är roligt att våra veteraner är med, säger Rune.

Svarte Petter
– Vi kommer den 14 april att få besök på klubben av en journalist, en kvinna som håller på att skriva om Svarte Petter. 1952 fanns det en svartsändare uppe i Åseletrakten. Den här kvinnan har tillsammans med en fotograf gett sig den på att göra en dokumentärfilm om dom här bröderna. Man vet ju vilka dom var, och dom åkte ju fast.

– Reportageteamet har hållit på att jaga för att få tag i äldre personer, som kan berätta om hur det var. Den som finns hos oss, och som kan berätta, är framför allt Kurt SM2DXH. Han har ju grejer från den tiden. Han kan visa upp sina gamla radioapparater apparater och berätta att det var ungefär sådana här apparater som åselebröderna använde. Det är väldigt roligt att vi har kvar några av det här riktiga oldtimergänget.

De tio senaste åren
Efter Bertils föredrag under jubileumskvällen blev det mat och en del allsång innan Rune SM2EKA tog över historieredovisningen och talade om det som varit under hans år som ordförande, dvs under de senaste tio åren, från 2006 till i år. Frågan han försökte besvara var: ”Vad har vi egentligen gjort?”

-Det var nyttigt för mig själv, säger Rune. Det är framför allt tre punkter som stack fram. 2009 var det 200 års fred, och då körde vi SM200PAX här uppifrån. Det var ju sista kriget på svensk mark. Sista slaget stod i Sävar, här utanför Umeå. Upplösningen av den svenska hären skedde i centrala Umeå, i det som kallas för Döbelns Park.

Europeisk Kulturhuvustad 2014
– Den absolut stora grejen medan jag var ordförande var ju 2012 med SSA:s årsmöte. Den tredje stora aktiviteten, var Kulturhuvudstadsåret 2014. Vi var europeisk kulturhuvudstad tillsammans med Riga. Under det året körde 101 700 QSOn. Dan innan nyårsaftonen passerade vi 100 000 QSOn, Säger Rune.

-Det roliga var att hösten 2013 hade vi pratat i styrelsen för FURA flera gånger. Vad skulle vi göra, vad skulle vi hitta på? Det blev ingenting. Det rann som ut i sanden, minns Rune. Mellan jul och nyår var vi på klubben av någon anledning. och då var det Niklas som kom med förslaget. Jag ringde till Eric SM6JSM samma eftermiddag och förklarade hur vi hade tänkt, och Eric gav klartecken. Ja kör ni! Så vi fick de nio specialsignaler och drog igång.

– Senare någon gång i februari hade PTS ifrågasatt det där. PTS blev lite sura och menade att anropssignalerna var för långa och bökiga. Jag hade ju till exempel SI2014ECC. Men det blev ju tyst sedan Eric SM6JSM hade hittat ett QSL från Ungern, där det hade varit något jubileum, och där Ungerns motsvarighet till PTS hade godkänt en ännu värre signal, skrattar Rune. Så då hade det ju blivit tyst. Men tydligen blir det nog aldrig mer några sådana där långa signaler i Sverige. Åtminstone inte under de närmaste åren i alla fall…

7S70AT
– Nu under jubileumsåret 2016, från 1 april har kommer vi att köra med 7S7AT. Det blir liksom den stora grejen i år.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com