När kung Hussein av Jordanien JY1 hade
QSO med John-Iwar SM7CRW på Öland

Posted by Erik SM7DZV on 28 mars, 2016 in Nyheter |
sm7crw_4766

Southgate uppmärksammade nyligen kung Hussein av Jordanien,  radioamatören JY1. En av dem som hade många kontakter med kung Hussein var John-Iwar SM7CRW
i Färjestaden på Öland.

FOTO © Erik SM7DZV

— Av Erik SM7DZV —

För cirka två veckor sedan uppmärksammade Southgate Amateur Radio News ett stycke amatörradiohistoria, när man påminde om en kontakt mellan Henry Balen G4MHB och kung Hussein av Jordanien. Flera av kung Husseins familjemedlemmar var radioamatörer, och kungen själv var aktiv på amatörradiobanden ända fram till sin död i februari 1999.

Vi behöver inte gå till England för att få påminnelser om den jordanske kungens amatörradiointresse. John Iwar Winbladh SM7CRW i Färjestaden är en av svenska radioamatörer som under flera år hade återkommande kontakter med kung Hussein.

— Jag hade kontakt med kung Hussein många gånger, berättar John-Iwar.

Från samma vecka i november 1985, när kungen fyllde 50 år, har John-Iwar QSL för förbindelser på både 14 och 21 MHz. I shacket finns också kungens inramade diplom med anledning av hans 50-årsdag.  John-Iwar hade även radiokontakter med kungens livvakt Zaza, JY1/B. Den senare dog på sin post.

JY50 Kung Hussein QSL JY50DE_krympt_redigerad-1

Ett av kung Husseins av Jordanien, JY1, QSL-kort, som John-Iwar har i sina samlingar. Detta kort trycktes inför firandet av kungens 50-årsdag 1985.

Chans till nostalgikick
I sin historiska tillbakablick, Ham Radio History: King Hussein JY1, hänvisar  Southgate till The Guardian, som 1983 hade en artikel om Henry G4MHB:s  QSO med JY1.

Där finns också en intressant länk till  en film som producerades 1971  The World of Amateur Radio. Äldre radioamatörer som inte sett filmen rekommenderas att spendera de 30 minuter den tar, för möjligheten att få en liten nostagikick. Unga radioamatörer rekommenderas se filmen för möjligheten att kanske öka sin förståeelse för de äldres brinnande passion för hobbyn.

Länk till Southgates artikel om kung Hussein JY1

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com