Ham — Från början öknamn
på oskickliga radioamatörer

Posted by Erik SM7DZV on 11 april, 2016 in Konditioner - Rymdväder |

— Av Erik SM7DZV —

ham-handed The Atlantic 2016-04-12

Klicka på bilden för att komma
till artikel i The Atlantic.

”Ham” som synonym för radioamatör var från början ett öknamn, en förolämpning. Professionella rundradiooperatörer betraktade dessa tidiga radioamatörer som ”ham-handed”, dvs. klumpiga, klantiga, oskickliga sjabblare.

Det då nya 1900-talets radioamatörer lät sig emellertid inte inte stoppas av tillmälen. I början av 1900-talet hade intresset för hobbyn fått ordentlig grogrund. Omkring 1910 fanns i USA tusentals radioamatörer. Det ledde till störningar samtidigt som det började bli trångt i etern.

Hemgjorda radiostationer, varav många var dåligt hantverk, vållade problem och avbrott på alla frekvensband för radio. Signalerna spreds för himmelens vindar och slog ned på näraliggande frekvenser och förstörde dessas sändningar eller kommunikation.

Att vara ”Ham-Handed” att vara en sjabblare…
Det var därför de så kallade proffsen ansåg radioamatörerna vara ”ham-handed”, klantiga oskickliga sjabblare. Ham-handed förkortades senare ham, som i ham radio operator.

Men det var då det. Idag är väl inga radioamatörer sjabblare?

Källa

Historien om varför radioamatörer kallas ham radio operators har vi hämtat ur en artikel i The Atlantic.com. Artikeln handlar egentligen om hur radioamatörer i Virginia, USA, deltar i en simulerad katastrofövning tillsammans med ett antal andra aktörer.

Klicka här för länk till artikeln i The Atlantic.

 

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com