Nuix – Programvaran som gjorde
Panamadokumenten hanterbara

Posted by Erik SM7DZV on 13 april, 2016 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Skärmklipp Mossak Fonseca 2016-04-13

Skärmklipp från Mossak Fonsecas webbsida (2016-04-13).
Klicka på bilden för att komma till artikeln i Ny Teknik.

Ny Teknik rapporterar, med hänvisning till Süddeutsche Zeitung, att de 2,6 terabyte tunga Panama-dokumenten sorterades med hjälp av den australiensiska mjukvaran Nuix. För Süddeutsche Zeitung och det internationella journalistnätverket ICIJ handlade det om att sortera 11,5 miljoner dokumenten och göra dem sökbara.

Advokatbyrån hade organiserat sina handlingar i en mapp per brevlådeföretag. Läckan bestod av 4, 8 miljoner mejl, 3 miljoner databasformulär, 2,1 miljoner pdf-er, 1,1 miljoner bilder och 320 000 texter samt 2 200 andra dokument.

Sortera och omvandla till sökbar text
För att hantera alltsammans som sökbar text använde reportrarna sig av Nuix, en mjukvara som kan läsa in, indexera och analysera osorterade handlingar. På mjukvarubolaget hemsida berättar tillverkaren att man skänkte programvaran till reportrarna på den tyska tidningen och ICIJ. Dessa använde sig av funktioner som OCR-inläsning för att göra dokument läsbara samt av en rad analysverktyg för att identifiera och söka fram namn i den väldiga digitala dokumenthögen.

Länkar

Läs artikeln i Ny Teknik

Länk Mossak Fonseca Panama

Länk till Nuix. com

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com