Hjärtformad solfläck — Tre gånger större än jorden

Posted by Erik SM7DZV on 14 april, 2016 in Nyheter |
Solfläck 2016-04-14 17-13-52

Hjärtformad Solfläck AR2529 fotograferad av Malaysias nationella observatorium.
Klicka på bilden för att komma till spaceweather.com

— Av Erik SM7DZV —

På spaceweather.com finns just nu en bild på en hjärtformad solfläck, tre gånger så stor som Jorden. Den aktuella regionen fotograferades den 13 april, igår, av Karzaman Ahmad vid Langkawi National Observatory i Malaysia.

Solfläcken kallare än sin omgivning
Det mörka området som ger solfläcken formen av ett hjärta består av ett antal magnetiska kraftfält som hindrar det uppåtriktade flödet av hetta från Solens inre. Området är kallare än sin omgivning, det är där för det är mörkt.

NOAA:s progosmakare bedömde att det var 10 procents, dvs. mycket liten, risk flare, solfackla, av M-storlek, från den aktuella solfläcken (AR 2529). Idag (14 april) klockan 13:30 UTC förekom en flare över Atlanten. Utbrottet vållade en mycket kortvarig och begränsad dämpning i jonosfären av låga kortvågsfrekvenser.

Om solfläcken orsakar ytterligare utbrott under de närmaste dygnen, vilket prognosmakarna bedömer som mindre sannolikt, kommer radiokommunikationen på Jorden att påverkas.

Knackiga kortvågskonditioner
Kortvågskonditionerna är inget att skryta om idag. Jonosonden vid Juliusruh (se vår verktygslåda i huvudmenyn) anger kritiska frekvensen 5,4 MHz. Maximalt sändningsavstånd vid MUF 17 MHz anges till 300 mil.

Just nu (klockan 16:00 UTC) saknas helt reflektion i jonosfären vid jonosonden i Tromsö.

Länk: Spaceweather.com

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com