Maritime Radio Day 2016 — torsdag och fredag

Posted by Erik SM7DZV on 14 april, 2016 in Nyheter |
Sjögnist-SOS-Radiohytt-MRD

Maritime Radio Day – ”Till minne av de fartygstelegrafister som följde med sina fartyg i djupet.”
ILLUSTRATION: QSL Maritime Radio Day, sponsrat av www.seefunker.de.

— Av Erik SM7DZV —

Publicerat den 12 april 14:34

På dagen för Titanics förlisning genomförs årligen The Maritime Radio Day. I år från klockan 1200 GMT på torsdag, den 14 april, till klockan 2200 GMT på fredag.

Det är därmed dags för alla avmönstrade sjögnistar att på nytt och senast i morgon justera sina telegrafnycklar och knivar och kolla antennerna.

Maritime Radio Day är ett gyllene tillfälle för Sveriges alla radiotelegrafister som arbetat på sjön och alla operatörer på våra kustradiostationer att minnas och känna hur det gick till. Det gäller att gripa tillfället innan allt hamnar i radioskugga, både telegrafin och telegrafisterna.

Mejla gärna någon eller några rader till redaktionen och berätta hur det gick för dej i årets Maritime Radio Day.

Maritime Radio Day är en internationell telegrafiaktivitet, välkänd av många. MRD riktar sig till radiotelegrafister som arbetat på till sjöss och till deras kollegor på kustradiostationer. Stationerna sänder sin anpropssignal och namnet på ett av skeppen de arbetat på, ofta den sista båten man gick på. All trafik går på telegrafi. Det sänds inga RST utan i stället QSA och QRK. Meningen är att de så mycket som möjligt ska gå till som på gamla tiden.

Trafikexempel
Här ett exempel på ett trafikmeddelande:

CQ MRD DE anropssignal
svar
GM 5 5
OP namn
LAST STATION/SHIP namn på kurstradiostationen eller båten

ROA
– Radiotelegrafisterna har en internationell sammanslutning, Radio Officer´s Association, ROA. Föreningen grundades 1995 och den har som mål citat:

   ”to seek out, honour and preserve the distinguished history of marine radio.
to provide former radio officers with the means to share their experiences.”

 

SM6VTR: ”En hyllning till alla som är S.K.”
– Vi sjögnistar är ett utdöende släkte, säger Jan, SM6VTR. Som en hyllning till de som är S.K. uppmanar jag alla som har möjligheter att delta i årets Maritime Radio Day. Många av våra kolleger dog på sin post inte minst under de stora krigen.

– Maritime Radio Day ger oss också möjlighet att få höra signaler som SAG PCH ICB CUL CNP och många fler, alla välkända kuststationssignaler, säger Jan. Vi får också höra gamla svenska fartygssignaler som SLQT SLMA SKVT  liksom många utländska, säger Jan.

Nostalgi och känslor
– Det kommer att bli mycket nostalgi och känslor i omlopp, säger Jan. Det ger oss också en möjlighet att föra vidare kunskapen om hantverket till den nya generationen som är uppväxta i mobiltelefonen och datorns anda.

Länkar Mer info.

Radio Officers: Klicka här!

Seefunker: Klicka här!

YouTube: 500 kHz in Europe. Lyssna till hur det kunde låta i radiohytten.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com