18 april – Den Internationella Amatörradiodagen

Posted by Erik SM7DZV on 17 april, 2016 in Nyheter |
Del av affisch

Del av IARU:s affisch om Internationella Amatörradiodagen den 18 april.
Länk för nedladdning av affischen längst ned i artikeln.

— Av Erik SM7DZV —

Uppdaterat 2016-04-18 16:00

Den 18 april 1925 grundades Internationella  Amatörradiounionen, IARU, i Paris. Det är skälet till att Internationella Amatörradiodagen, WARD, nu firas den 18 april varje år.

Radioamatörer upptäckte kortvågen
Radioamatörer, som provade sig fram, var de första som upptäckte att kortvågsbandet kunde användas för världsomspännande radiokommunikation. Kortvågen hade dessförinnan ansetts om oanvändbar. I jakten som följde på frekvenser inom  kortvågsspektrumet var radioamatörerna på väg att skuffas undan. IARU bildades 1925 för att tillvarata radioamatörernas intressen.

P4 Radio Kalmar intervjuade Stig SM7BKZ idag
Med anledning av Internationella amatörradiodagen intervjuade Nick Näslund vid P4 Kalmar radioamatören Stig Schyffert SM7BKZ. Stig förklarade hur amatörradio används. Till det som kittlade lyssnarna mest hörde troligen Stigs demonstration av månstuds på sex meter. Lyssna till samtalet med Stig i Radio Kalmar. Inslaget börjar 2 timmar och 7 minuter från början av programmet.

Klicka här för att lyssna på inslaget i P4 Radio Kalmar.

Ladda ned affisch
Inför Internationella Amatörradiodagen har IARU tagit fram en affisch. Radioklubbar och enskilda kan ladda med den och använda den för att göra reklam för amatörradio. Affischen kan med fördel användas i många andra sammanhang än under Internationella Amatörradiodagen. Affischen finns i två storlekar 61 gånger 91 cm och som ett flygblad i A4-format.

WARD på sociala medier
Grupper som genomför aktiviteter under Internationella Amatörradiodagen kommer att uppmärksammas på social media. Sök hashtaggen #WARD2016 på Twitter och Facebook. Grupper som vill komma med på listan uppmanas skicka ett mejl till ARRL:s Public Relations Manager Sean Kutzko, KX9X.

KP4FD i Puerto Rico QRV
Några nationella organisationer har särskilda aktiviteter med anledning av Internationella Amatörradiodagen. En av dessa är Puerto Rico Field Day Group som kommer att vara i etern med signalen KP4FD.

P4 Kalmar på bettet
P4 Radio Kalmar kommer den 18 april mellan klockan 12:00 och 12:30 att sända en telefonintervju med Stig SM7BKZ. Lyssna gärna på sändningen på nätet.

Länkar

IARU. Artikel om Internationella Amatörradiodagen.

IARU: Ladda ned affisch 61 gånger 91 cm

IARU: Ladda ned affisch A4-format

P4 Kalmar: Intervju med Stig SM7BKZ måndag mellan klockan 12:00 och 12:30 (Länken borttagen. Inslaget ej längre tillgängligt.)

 

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com