Umeås nyaste radioamatörer
förenar rymdintresse med amatörradio

Posted by Erik SM7DZV on 18 april, 2016 in Nyheter |
Hist9

En av de SSTV-bilder från Internationella rymdstationen, som Peter SA2BLV och Umeås unga radioamatörer fångade upp på 55-årsdagen av Gagarins rymdresa.

Petter SA2PKA är en av Umeås nya unga radioamatörer. Petter och några kamrater förenar ett långvarigt intresse för rymd och rymdfart med intresset för amatörradio.

Petter berättar om hur man för nästan exakt ett år sedan för första gången tog emot SSTV från ISS, den internationella rymdstationen. Det var den 12 april och 54-årsjubileum av Jurij Gagarins resa ut i rymden.

– Jag och mina kompisar är mycket intresserade av rymden och för nästan på dagen ett år sedan, den  11 till 12 april, tog vi oss till Umeå Kommuns högsta berg, Loberget ungefär sex mil utanför Umeå, och lyckades få hem en SSTV-bild från ISS, berättar Petter. Det visade sig att det den dagen, 12 april, var det exakt 54 år sedan Jurij Gagarin blev den första människan i yttre rymden.

Artikel och video från förra årets besök på Loberget
Petter bifogar en länk till en artikel och en kort video från deras besök på berget förra året. Att det står Umeå Modellraketklubb (UMRK) och inte FURA beror på att Petter och hans  kompisar hade startat den föreningen, och det var därför man var på plats.

Utan hjälp hade det inte gått
– Men vi hade inte kunnat göra det utan hjälpen vi fick från Peter SA2BLV och som tog både mig (SA2PKA) och Tomas SA2TMS in i hobbyn några månader senare, säger Petter. Och fler ungdomar är på väg.

– Även i år firades årsdagen av Gagarins rymdfärd med SSTV-bilder. Trots att vi egentligen inte hade tid med det i år så blev det ändå en mycket rolig aktivitet.

Vill utveckla
– Jag och mina kompisar vill försöka utveckla den här rymdsidan av radioamatörhobbyn, och jag kommer att skriva om det på FURA:s hemsida.

ISS hedrar minnet av rymdfarare
Det har gått 55 år sedan Jurij Gagarin blev första människa i yttre rymden. Kapseln Vostok 1 gjorde ett varv runt jorden på 108 minuter. Gagarin var den första i en lång rad kommande kosmonauter, astronauter och taikonauter att resa ut i rymden.

ISS (Internationella Rymdstationen) hedrar minnet av rymdfararen genom att skicka ut bilder till radioamatörer med SSTV (Slow Scan TeleVision). Bilderna som skickas ut från ISS kan tas emot 145.800MHz.

73
de Petter SA2PKA

 

Länkar

Länkar om ARISS: Amateur Radio on the International Space Station

ARISS SSTV-bilder

Bild från första ARISS-kontakten

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com