Storcirkelkartan placerar ditt QTH mitt i världen

Posted by Erik SM7DZV on 25 april, 2016 in Nyheter |
Storcirkelkarta Merlänna JO89MG

Merlänna Åkers Styckebruk, dvs. JO89MG, mitt i världen.
Skärmklipp ur karta som skapats på NS6T:s hemsida på nätet.

— Av Erik SM7DZV —

Placera ditt QTH mitt på jorden. Bestäm vart du vill att effekten från din radiosändare ska riktas. Läs av gradtalet på storcirkelkartan. Ställ in beamen. Sänd.

Storcirkelkartan visar vilket gradtal man ska ställa in beamen på för att komma kortaste vägen till främmande platser. Kortaste vägen innebär för det mesta också den starkaste signalen hos motstationen. Det gäller naturligtvis inte grålinjeförbindelser på topband och alla andra undantag, men ändå.

Storcirkeln – kortaste vägen
Det är alltid bra att veta riktningen för kortaste vägen. Det var därför Charles Lindberg flög krokigt över Atlanten och det är därför man flyger över Grönland för att komma till Alberta i Kanada.

En av våra läsare, Lennart SA5MMM, ställde frågan om inte alla behöver en storcirkelkarta. Jomenvisst. Om inte riktigt alla, så åtminstone många radioamatörer.

SM3GSJ och NS6T
Här är två bra länkar han skickade. Den första går till Roger Hedin SM3GSJ i Sollefteå. På hans hemsida kan man ange position och sedan skriva ut en storcirkelkarta på papper. En sådan inplastad utskrift finns sedan flera år vid min egen stationsplats.

Den andra länken går till NS6T. Jag har provat att lägga in lokator och skapa en storcirkelkarta direkt på bildskärmen. Det fungerar också bra.

Länkar

SM3GSJ storcirkelkarta

NS6T storcirkelkarta

Tack till Lennart SA5MMM för tipset.
Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com