Ovädret över North Dakota
fick ballongen att duka under

Posted by Erik SM7DZV on 27 april, 2016 in Nyheter |
2016-04-27_01-18 Z

Over and out.  Sista spåret av ballongen, som Dave VE3KCL skickade upp den 10 april, slutar på gränsen mellan South- och North Dakota i USA den 27 april klockan 01:18Z. Det var fortfarande dagsljus, och spåret borde ha fortsatt ett par timmar till.  Ovädret, som NOAA varnade för, räckte troligen så högt upp att det fick ballongen att duka under. Ballongen störtade troligen i North Dakota. Den lyckades aldrig passera gränsen till Kanada.
Klicka på kartan för att se ballongens färd, dag för dag, runt nästa hela  jorden.

— Av Erik SM7DZV —

Publicerad 2016-04-15. Uppdaterat 2016-04-16,  2016-04-17, 2016-04-19, 2016-04-20, 2014-04-21, 2016-04-22, 2016-04-23, 2014-04-24, 2016-04-25, 2016-04-26, 2016-04-27, 2016-04-28, 2016-04-29

2016-04-29 ”Det blev aldrig någon ny morgon den 19:e dagen”, förklarar QRP Labs på sin hemsida.

”Vi gjorde vår sista observation den 27 april klockan 01:18 Z. Vi antar att någon oväderscell nådde så högt att den drog ned ballongen under natten. En enda avslutande dag hade fullbordat jordenruntflygningen. Men hur som helst, det var en fantastisk flygning.”

Finns det någon som inte vill instämma i det omdömet? Grattis Dave VE3KCL till en fantastisk och spännande prestation.

2016-04-28 klockan 06:00 Z. Inga uppdateringar har skett av positionen sedan tidigt i går morse svensk tid. Ballongen närmade sig då ett oväder som sträckte sig upp till cirka 10 tusen meter, ungefär samma höjd som ballongen flugit på under hela färden runt jorden. QRP-Labs som svarar för spårningen har inte heller daterat upp sin hemsida med några kommentarer, vilket tyder på att osäkerheten är stor kring hur det verkligen ligger till.

Vi väntar något dygn till för att se om situationen klarnar. Det är kanske för tidigt att kasta in handduken.

2016-04-27 klockan 20:15 Z. Fara å färde? Vi har inte fått några fler uppdateringar av position, trots att solen för länge sedan borde ha hunnit ladda upp batterierna vid det här laget. Frågan är ifall ballongen flög in i ovädret som NOAA hade i sina prognoser igår. Den positiva attityden är att det är något tillfälligt fel på GPS-en. Den negativa är att de höga ovädren satte stopp för framgången. Vi lär ha facit i morgon.

2016-04-27 klockan 01:18 Z. Idag fullbordar S-9 varvet runt jorden — om prognoserna håller och inga oväder sätter stopp för projektet på allra sista delen av upploppet.

Efter en sväng längs ned i sydvästra USA i förrgår flög ballongen i går norrut genom hela mellanvästern. När batterierna tog slut i natt flög den över North Dakota.

Vid det här laget (klockan 9 Z) lär den befinna sig över Kanada. Om NOAA:s prognoser håller, och inget oväder tagit ballongen innan dess, kommer den idag att kunna passera nära platsen vid Toronto, där den släpptes iväg den 10 april.

NOAA Väderprognos 2016-04-26

NOAA:sa väderprognos och ballongens färdväg de närmaste dygnen.
Klicka på bilden för att få kartan i större skala

2016-04-26 klockan 17:30 Z. NOAA:s prognos talar om en S-formad kurva genom USA och norrut tillbaka till Kanada.

Väderprognoserna talar också om dåligt väder i områden dit ballongen väntas. En del av vädersystemen sträcker sig ända upp till 10 tusen meter, samma höjd som ballongen flyger på.

”Toronto är i sikte, Jag hoppas att det dåliga vädret inte tvingar ned S-9 innan den har fullföljt sin jordenruntflygning”, heter det på QRP-labs hemsida.

2016-04-26 klockan 02:50 Z. Följetongen fortsätter. När batterierna var urladdade i går kväll, klockan 02.50 Z, var ballongen sedan länge i amerikanskt luftrum. Ballongen hade tidigt under dagen mött de kanadensiska Klippiga bergen uppe i British Columbia. Där hade den ändrat kurs och fortsatt söderut, väster om den mäktiga bergskedjan, in i USA. Den lär vid det här laget befinna sig över Nevada eller ännu längre söderut. Intressant blir att se var den ska hitta en väg över Klippiga bergen för att kunna fortsätta mot öster.

2016-04-25 klockan 05:02 Z. Ballongen flyger nu på  9700 meters höjd, litet lägre än  de senaste dagarna, och hastigheten är cirka 100 km i timmen. När solen går upp vid Nordamerikas stillahavskust under eftermiddagen idag, svensk tid, och vi på nytt kan avläsa ballongens position, är det troligt att den är över land igen. Sedan återstår det att ta sig över Klippiga bergen.

2016-04-24 klockan 05:40 Z: Ute över nordligaste delen av Stilla Havet. Till höger på kartbilden börjar spåret från ballongens avfärd den 10 april. Till vänster aktuell position före klockan 8 i morse, svensk tid, söder om Aleuterna. Höjden då var 9700 meter och hastigheten 140 km timmen.

2016-04-23 klockan 08:13 Z: Ute över nordligaste delen av Stilla Havet, söder om Kamtjatka. Flyger på tio tusen meters höjd och med en hastighet av  122 kilometer i timmen. S-9 närmar sig datumlinjen och , troligen, den nordamerikanska kontinenten.

2016-04-22: Den kanadensiska ballongen S-9 har nu flugit via Grönland över Atlanten, Europa och Asien. Den befinner sig just nu i de allra östligaste delarna av Kina, nordväst om den japanska ön Hokkaido, på väg ut över Ochotska havet och norra Stilla havet.

Ballongen är ute på sitt trettonde dygn. Ballongen flyger fortfarande på tiotusen meters höjd, men hastigheten har sjunkit till cirka 70 kilometer i timmen.På andra sidan havet skymtar den nordamerikanska kontinenten. Det är alldeles för tidigt att hurra för en framgångsrik jordenruntfärd, men tanken kittlar.

Vi rapporterade i början av juni om den australiensiske radioamatören Andy Nguyen, VK3YT, som den 25 maj 2015 i fjol skickade upp en heliumballong från Australien. Ballongen kom tillbaka den 4 juni efter ett varv runt jorden. Den australiensiska ballongen färdades i motsats till S-9 nästan hela tiden över öppet hav. I september gjordes ett försök med en ny australiensisk ballong. Det misslyckades och ballongen störtade i havet nära Sydpolen.

2016-04-21:
Amatörradioballongens färd blir allt mer fascinerande. Från sin startpunkt i östra Kanada har den efter några tveksamma dygn i inledningen letat sig över Atlanten, genom Europa för att nu vara långt ute över Asien.  Färden har fortsatt österut. Ballongen senaste observerade position var vid den röda markeringen nordväst om Bajkalsjön, norr om Mongoliet. Senast den observerades flög den på tiotusen meters höjd och med en hastighet av 137 kilometer i timmen.

För ett par dagar sedan hade ballongen problem med sin GPS. Projektledningen rapporterar att en del personer föreslagit att det kanske inte var en tillfällighet att att GPS-en slutade fungera när den passerade Syrien och Irak. Området är en krigszon och det kan ha förekommit någon form av störsändning mot GPS inom regionen. Projektledningen betraktar deta som en tänkbar förklaring.

2016-04-19:
Igår, den 18 april, inträffade miraklet. Den kanadensiska amatörradioballongen, som såg ut att ha slutat fungera i norra Turkiet, vaknade plötsligt till liv igen. En av de två stationerna som lyckades uppfatta signalerna under gårdagen var Michael SM0EPX. Den andra stationen var från Nya Zeeland.

Ballongen S-9 flög över igår över Turkmenistan, Uzbekistan and Kazakhstan.

”Jag vet att Bob ZL1RS och Michael SM0EPX båda har mycket känsliga mottagningsstationer”, skriver författaren till QRP Labs kommentar i en kommentar till ”miraklet”.

Allt fungerade perfekt med GPS-en och signalstyrkan var S9 som vanligt, skriver QRP Labs på nätet. Vågutbredningen från området tycks dock ha varit ofördelaktig för de flesta stationer. Signaler uppfattades bara nära soluppgång och solnedgång.

Michael SM0EPX
Från endast två stationer, Bob ZL1RS och Michael SM0EPX, med stationsplats på Mälaröarna, kunde signalerna tas emot under huvuddelen av dagen. OH7AZL lämnade en rapport framåt kvällen.

Stationsplats på Mälaröarna
Hemma-QTH Bagarmossen  – suck…

— Mitt QTH när jag kör amatörradio är på Mälaröarna, säger Michael. Väldigt tyst radiomiljö. I Bagarmossen som är hemma-QTH finns ingen chans att höra så svaga signaler, suck.

Vi har tidigare rapporterat kortfattat om ballongens färd från det den släpptes upp i Kanada den 10 april. De fdyra första dagarna irrade den kring runt Grönland och Nordatlanten. Den 15 april flög den med vindarna mot Portugal och vidare in över Västeuropa. Efter sex dagar passerade den Svarta Havet och flög in mot Turkiets Svartahavskust. Där slutade spåret i förrgår kväll. Det som sedan hände betecknar QRP Labs som miraklet.

Nu återstår att med spänning följa den fortsatta färden.

 

Här följer vår ursprungliga artikel, som publicerades den 15 april.

Den 10 april skickade den kanadensiske radioamatören David Beverstein VE3KCL upp en ballong som sänder WSPR, JT9 och CW på 10 MHz-bandet (30 meter).

Batterierna tar slut efter mörkrets inbrott och sändaren kommer därför inte igång förrän på morgonen sedan solen gått upp. Se förklaringar på projektets hemsida. Ballongen flyger på något över 10 000 meters höjd. Från början snirklade den runt Grönland och Nordatlanten, men i natt som gick, på det femte dygnet, började den börjat flyga i riktning mot Europa. Under fredag eftermiddag flög den in över Portugal och därefter över Spanien, Biscaya, och Frankrike. Nu på lördag klockan 11 Z  (16 april) finns den över Rumänien, på väg mot Svarta havet.

Ballongens sändare ligger på 10.1060 MHz för CW, 10.140265 för WSPR och 10.40480 för JT9.

WSPR används för spårning genom ett dataprotokoll som ger uppgifter om höjd, hastighet, IARU-lokator, batterispänning, temperatur och GPS/satellitstatus. Sändarens output är 16 mW på 30 meter. Den sänder telegrafi samt på dataformatet JT9 (se länk nedan).

Sändaren ligger på 10.1060 MHz för CW, 10.140265 för WSPR och 10.40480 för JT9.

Följ utvecklingen på nätet. Klicka på kartan ovan eller här.

Länk till ARRL om JT9. Klicka här.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com