Billigare att använda mobilen inom EU

Posted by Erik SM7DZV on 29 april, 2016 in Nyheter |

Post och Telestyrelsen meddelar att det från och med i morgon, den 30 april, blir billigare att använda mobilen inom EU. Det är nya EU-regler som börjar gälla i Sverige och resten av unionen. Samtidigt ökar EU skyddet för ett öppet internet. Post- och telestyrelsen (PTS) ska se till att de nya EU-reglerna följs i Sverige.

De nya reglerna gäller internationell roaming (när operatörerna skickar trafik i varandras nät över gränserna) och nätneutralitet (att all trafik på internet ska behandlas likvärdigt).

Ska kosta som hemma — fast inte ännu…
De nya reglerna om internationell roaming syftar till att det på sikt ska kosta som hemma att använda mobilen i andra EU-länder. Under en övergångsperiod får operatörerna dock ta ut en extraavgift utöver kostnaden du har i Sverige.

Att ringa ett samtal inom EU får från och med den 30 april kosta högst 2,21 kronor per minut. Att ta emot ett samtal får kosta högst 0,13 kronor per minut. Även kostnaden för sms och datatrafik sänks. Läs mer om vad det innebär för dig här.

Nätneutralitet
Principen om nätneutralitet och skydd för ett öppet internet har hittills inte varit reglerat i Sverige. Genom de nya reglerna får PTS verktyg mot affärsmodeller och avtal som strider mot principen om nätneutralitet. Läs mer om vad det innebär för dig här.

Länk: Läs hela nyhetsmeddelandet från Post och Telestyrelsen

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com