Rundradiomuseumets sommarutställning:
— Så klarade vi kriget

Sambandslotta i tidstypisk miljö: Radiostationer och telefonväxel. Tveksamt om hon fick annat än surrogat i kaffekoppen. Kafferansoneringen avskaffades inte förrän 1951.
BILD Från årets utställning vid Sveriges Rundradiomuseum.
Klicka på bilden för att komma till info om sommarutställningen.
— Av Erik SM7DZV —
Förra lördagen öppnade sommarens utställning vid Sveriges Rundradiomuseum i Motala. Årets tema är
Radio, Ransonering, Råkor och Rotfrukter – så klarade vi kriget.
Sverige under andra världskriget var en tid som präglades av beredskapsanda, radiolyssnande, neutralitetspolitik och inte minst ransoneringar. Alla hade svårt att få tag på mat och kläder vilket man löste på olika sätt.
På nätet ger Rundradiomuseet en stämningsbild för vad som utställningsbesökarna har att vänta sig:
Här möter du en beredskapssoldat “någonstans i Sverige …” som vaktar vårt lands gränser. Maten soldaterna fick höll minst sagt varierande kvalitet. Hade man tur fick man en lotta som köksansvarig.
Det var svårt för familjerna att få vardagen att gå ihop när mannen låg i beredskap. I lanthandeln kunde man handla för värdefulla ransoneringskuponger, den svarta marknaden var olaglig men användes om man hade råd.
Eftersom Motala är finskt förvaltningsområde finns utställningens texter översatta till finska.
Utställningens öppettider
Under helger i maj och september är museet öppet klockan 11 – 16. Under juni, juli och augusti är det öppet dagligen mellan klockan 11 och 16. Midsommarafton är det stängt.
På tal om kaffe…
Wikipedia vet berätta en del om kaffets historia i Sverige:
Claes Rålamb är den förste svensk som skrivit om kaffe. Efter en längre tid som politiskt sändebud i Konstantinopel på 1650-talet, rapporterade han ofördelaktigt om dess smak hem till Sverige.
Det första kaffet kom till Sverige 1685.Inledningsvis såldes kaffet enbart på apotek i Sverige, då den ansågs lindra och bota sjukdomar. Kaffets genombrott i Sverige tog på allvar fart i i början av 1700-talet då den dåvarande svenska kungen Karl XII introducerade kaffet på allvar. Han var mycket glad i drycken och hade fått upp ögonen för den under sin tid i Turkiet. Under 1700-talets första hälft hade Stockholm ett femtiotal kaffehus.
Vid 1756 års riksdag infördes förbud mot kaffedrickande, och blev någon ertappad med kaffedrickande utdömdes böter. Det var bondeståndet som genomdrev förbudet, som hämnd mot att husbehovsbränningen av brännvin hade förbjudits. Men 1769 hävdes förbudet och ersattes med en importtull. Nya kaffeförbud gällde 1794–1796, 1799–1802 och 1817–1823.
Länk till Wikipedias artikel om kaffe: Klicka här.