Sverige får militärt cyberkommando

SVT:s Agenda rapporterade i kväll att Regeringen har uppdragit åt Försvarsmakten att upprätta ett militärt cyberkommando.
Bild: Skärmklipp från SVT nyheter på nätet. Klicka på bilden för att komma till artikeln.
(2016-05-01)
— Av Erik SM7DZV —
För 15 år sedan talade militärstrateger om det fragmenterade slagfältet. Historia var första och andra världskrigets krig, där arméer nedgrävda i skyttegravar kämpade ned varandra med hjälp av artilleri, taggtråd och kulsprutor. I ett krig med ett fragmenterat slagfält sker striderna över hela ytan, där angreppen skadar mest.
Idag har det fragmenterade slagfältet kompletterats med cyberkrig, ett krig som förs över internet och som har som mål att slå ut motståndarens infrastrukturer och kommunikation. De viktigaste målen i cyberkriget är elförsörjningen. Utan el stannar samhället. Fienden skapar kaos utan att behöva släppa en enda bomb.
Cyberkriget är mycket kostnadseffektivt. Det åstadkommer mycket stora skador för mycket lite pengar. Krigsmaterielen, datorerna, kan köpas på närmaste stormarknad. Fienden saknar ansikte. Det är inte ens säkert att men vet vem fienden är.
Agenda på SVT rapporterade i kväll att Försvarsmakten har fått regeringens uppdrag att bygga cyberkommandon som kan anfalla andra länders datasytem.
– Det digitala stridsfältet är en realitet i dag, säger Gunnar Karlson, chef för den militära underrättelsetjänsten MUST, till Agenda.
MUST-chefen: Mycket kostnadseffektivt
– Det är, som vi bedömer det, mycket kostnadseffektivt. Man kan ställa till stor skada till liten kostnad, säger Gunnar Karlson.
– Till skillnad mot stridsflygplan och ubåtar kan den här krigsmaterielen – datorerna – i princip köpas på närmaste stormarknad