Sommarvärme och fronter ger risk för åska

Posted by Erik SM7DZV on 3 maj, 2016 in Nyheter |
Lightning_cloud_to_cloud_Andre_Karwath_ (aka)

Blixt mellan två moln.
Credit Wikimedia Commons, Photo André Karwath

 

— Av Erik SM7DZV —

Landet har fått årets första känning av sommartemperaturer. Inget är sagt om hur långvarig värmen blir men redan idag ser vi noterbara temperaturskillnader framför och bakom väderfronterna. Längs fronterna uppstår ofta åskväder.

Gå in under fliken Åska i Verktygslådan och läs mer för att själv kunna avgöra när du behöver jorda och kortsluta.

Verktygslådans flik Åska återfinns i översta raden, andra från vänster. Klicka på den för att få åskläget just nu. SMHI visar situationen lokalt. LightningMaps.org ger en världskarta, som visar blixarna i realtid. Under fliken Åska finns också länkar till väder- och vindprognoser.

Här finns också Bengts SM3AAE artikel om hur man skyddar sin radiostation mot åska. Det kan kanske vara lämpligt att repetera de kunskaperna innan det smäller. Artikeln har 20-talet år på nacken, men åskan och åskans fysik har inte ändrat karaktär. Artikeln håller fortfarande.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com