ICOM:s SDR-transceiver IC-7300:
Ingvar SM6CBQ ger sina första intryck
Janne SM5SUH demonstrerar den i Eksjö 14 maj

Posted by Erik SM7DZV on 4 maj, 2016 in Nyheter |
Uppdaterat 2016-05-04: Om vulktejp…

IC-7300

— Av Erik SM7DZV —

Den sedan länge emotsedda SDR-transceivern ICOM, IC-7300, har nu börjat levereras. Ingvar SM6CBQ fick sin nya station för ett par veckor sedan, och han delar här med sig av sina första intryck.

Vid distriktsmötet i Eksjö den 14 maj kommer Janne SM5SUH och Lars-Inge SM5UGC att upprätta två IC-7300, med antenner och allt, för att besökarna ska få möjligheter att själva testa och känna på stationen.

– Jag har under ett par veckor använt min nyinköpta IC-7300. Intrycket är enbart positivt. Stationen har näst intill obegränsade möjligheter att anpassas till egna önskemål vid handhavande. Mottagaren har alla de funktioner som man är van vid sedan länge på superheterodynmottagare. Jag tycker att de däremot är mer funktionella och precisa än tidigare, säger Ingvar SM6CBQ.

 

sm6cbq_ingvar_ 1 spalt

Ingvar SM6CBQ

Passbandtuning
– Passbandtuningen är också överlägsen äldre stationer. Bandbredd på 50 Hz vid svaga cwstationer är inga problem.

Lågt egenbrus
– Jag upplever att mottagarens egenbrus är påtagligt lägre än den station jag varit van vid. Jag har fått fina rapporter på både cw och foni, säger Ingvar. Det märks att det är 25 år mellan min tidigare FT-1000D och IC-7300.

Antennreläet klapprar vid full break in
– Det enda negativa jag har att säga om stationen är att  antennreläet klapprar ganska högt när man kör full breakin. Vid semi breakin klapprar det inte så ofta utan att det går att leva med, säger Ingvar.  Jag så på nätet att en CW-amatör hade lindat en vulktape runt reläet, och då blev det acceptabelt lågt ljud.

Nog bäst akta sig för vulktejp
Med tanke på garantivillkoren är frågan om det verkligen är lämpligt att vira vulktape runt antennreläet. Den modifieringen bör nog helst anstå tills dess garantin gått ut. ICOM kanske kommer med en förbättring framöver.

”Övertygad SDR-tekniken kommer att dominera i framtiden”
-Jag är övertygad om att SDR-tekniken kommer att dominera marknaden framöver, sammanfattar Ingvar.

SM5UCG och SM5SUH Foto SM7XFD Tånga Hed 2015

Lars-Inge SM5UGC och Janne SM5SUH under loppisen i Tånga Hed 2015.
FOTO: Stefan SM7XFD.

Stationen visas vid distriktsmötet i Eksjö
Till distriktsmötet i Eksjö den 14 maj kommer de båda kompisarna Janne SM5SUH och Lars-Inge SM5UGC för att demonstrera stationen.

Tillfälle att känna på knapparna
– Vi har med oss två stationer och antenner. Vi kommer att presentera stationen och sedan kommer folk att få möjligheter att sitta en stund vid stationen och knappa och lyssna, berättar Janne. Det är ju många som vid det här laget har sett stationen på mässor och utställningar, men vid sådana tillfällen får man ju aldrig tillfälle att känna på stationen och knapparna.

”Ska åtminstone få in störningar…”
-Antennerna sätter vi upp för att besökarna åtminstone ska få in störningar, säger Janne. Det finns ju så många olika inriktningar, och besökarna får nu möjligheter att lyssna på det som intresserar, SSB, CW eller RTTY, och känna hur stationen fungerar just där.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com