När Sören SM5DVD körde Svenska sjöar
ryckte polisen ut med blåljus och sirener

Posted by Erik SM7DZV on 4 maj, 2016 in Nyheter |
Publicerat 2016-05-03. Uppdaterat 2016-05-04: Korrigerat QTH.

– Av Erik SM7DZV —

SM5DVD Sören_beskuren

Sören SM5DVD fick besök vid stationsplatsen.

Förra veckan satt Sören SM5DVD ute vid Rinnasjön, CIRS enligt SMSS, för att köra Svenska Sjöar på kortvåg. En stund innan hade två kvinnor passerat platsen, tyckt att Sören verkade skum, tagit bilnumret men skrivit upp det fel, och sedan ringt till polisen.

Och polisen är på alerten, kör en mil med blåljus och sirener fram till Sören där han sitter vid sin radio. Och Sören får förklara vad han håller på. Sedan var saken ur världen.

-Men det var obehagligt, säger han.

– Det  blev ju lite konstigt, säger Sören. Det vart ju stort pådrag med blåljus och grejer. Dom hade väl kört en mil eller så på det viset, tills dom hade åkt dit upp där jag var då.

– Jag kände mej ju lite skyldig eller nåt, över att ha oroat nån. Det är ju inte så trevligt. Det kändes inte bra att dom som ringde polisen hade blivit rädda, att dom kanske trodde att det var någon som höll på att göra av med sig….

”Trådar” i träden såg skumt ut
– De hängde ju trådar i träden och en skiftnyckel hängde där. Och jag har ju en ringnyckel som jag använder när jag kastar upp antenn ju. Det går ju bra, det var en ringnyckel som hängde där blank och fin.

– Kvinnorna som gick förbi tog väl numret på bilen, och så ringde dom polisen. Men det måste väl ha blivit fel på nån siffra eller så. Polisen hade gjort en slagning och fått fram att fram att det var en svart Peugot disel, men min är ju grå, och att bilen hörde hemma i Malmö, men jag bor ju i Motala. Då undrade dom ju vad en malmöbo gjorde där ute vid stranden. Det vart ju fel allithop. Det var obehagligt.

Radio från Råssnäs vid Vättern
Det Sören berättar om hände på förmiddagen förra onsdagen, den 26 april. Sören hade kört ned med sin bil vid Rinnasjön,  CIRS enligt SMSS. Det var dåligt väder, men Sören hade riggat upp sin radiostation för att köra Sveriges Sjöar. Dessutom ville han vara med i en ring som körs 0930 onsdagar på 3737 kHz.

Blåljus och siren
Plötsligt kör det fram en polisbil med blåljus och allt. Ut kliver två poliser och undrar vad han håller på med. Efter samtal så var allt förklarat. Dessutom hade Sören för några år sedan bott granne med en av poliserna, på Jänegatan i Mjölby.

Orsaken till polisens utryckning var som nämnts att två damer hade gått förbi Sören, där han stod parkerad. Dom tyckte att det han höll på med var skumt och ringde polisen. Sören har kört amatörradio från småsjöarna i området och naturligtvis från Vättern.

”Skadar inte att folk förstår vad vi håller på med”
– Men det skadar ju inte att folk får reda på vad vi håller på med, säger Sören. Det blir ju finare väder och mer och mer folk som är ute och rör sig. Vi åker ned till sjöar och så. Det är ofta sommarstugeområden. Det får man ju förstå att en del kan börja undra vad vi gör där ute längs stränderna.

-Det har blivit några sjöar, men inte så många säger han. Jag har väl fått ihop 150 poäng. Det är jätteroligt. Jag körde naturvårdsområdena, men jag kom ju igång lite sent. Sen tog ju det här vid, och det går lika bra det.

Svårt köra radio hemifrån lägenheten
Jag känner ju inte till det här uppe, men jag köpte den gröna kartan och använder den för att hitta. Jag bor i lägenhet på femte våningen, så jag har svårt att köra radio hemifrån. Jag har en antenn som hänger osynlig vid en balkong. Jag körde väl ett par hundra QSOn på SOCWA hemifrån, och det gick ju bra. Jag hade ju tur också, vann en väderstation i dragningen efteråt.

80-metersdipol och FT850
– När jag är ute så här brukar jag köra med en dipol, två gånger nitton och en halv. Stationen är Yaesu FT 850. När jag kör från bilen är det 100 watt som gäller, säger Sören. Men när jag blir tvungen att bära grejerna en bit, ned till sjöarna, då använder jag motorcykelbatteri och då måste jag sänka effekten till tio watt för att inte tömma batteriet på en gång.

Sören är född 1937. Han fick sitt första certifikat, C, i december 1972 och sedan tog det de stipulerade två åren innan han hade kommit upp till A-certifikat.

När Amatörradionyheterna får tag i Sören är han ute i solskenet på sin cykel:

– Jag är ute och cyklar här nu. Jag står tre och en halv meter från vattenbrynet på Vättern här. Jag ser ut över hela utloppet från Motala. Jag ser nästan ända bort till Omberg. Det är jättefint, berättar han.

Fick cykeln stulen i går kväll
– Jag är ute och letar efter min nya cykel, för den blev stulen i går i cykelstallet där jag bor. När jag skulle cykla upp till radioklubben i går kväll så var min cykel borta. Men min gamla, den ville dom inte ha. Det är den jag åker på nu. Den fick jag när jag fyllde 50 så den fyller ju 30 år nästa år. Men det var lite sorgligt att bli av med min nya.

– Jag får nog ringa till Polisen för att få hjälp att hitta den som blev stulen. Dom är ju på alerten.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com