Europeiskt samarbetsprojekt om Ny Radio
men är all ny teknik verkligen till det bättre?

Posted by Erik SM7DZV on 12 maj, 2016 in Nyheter |
Uppdaterat 2016-05-14: Läsarkommentar.

Av Erik SM7DZV —

image001Nya tider nu. Nu ska allt se ut som en smartphone. Men är all ny teknik verkligen till det bättre? Projektet Ny Radio lanserar radio som har både FM, DMR, C4FM, D-STAR, APRS, inbyggd LTE (mobiltelefonmodul) med SIM-kort. Android OS root samt Linux. DLNA / Miracast /Airplay.

Projektet har bland annat tagit fram kravspecifikationer, eller önskelistor, för bärbara, mobila och fasta transceivrar. Den nya radion de försöker ta fram ska enligt specifikationerna kunna det mesta. Den ska kunna integreras med mobiltelefonnätet (mobilt bredband i någon form) och, som visas på bilden vad det gäller handapparaten, se ut som en smartphone med en massa app-liknande ”knappar”.


Det återstår att se om detta projekt når i mål eller om det bara är någons önskedrömmar. Nästa generations radio – blir det att köra ”amatörradio” via mobiltelefonnätet?

Ny Radio är ett gemensamt initiativ som bygger på tanken att i framtiden standardisera amatörradiostationer i olika avseenden. Projektet söker sälja in sina tankegångar hos ledningarna för de stora tillverkarna av amatörradiostationer. Initiativtagare är amatörradioorganisationerna i Österrike (ÖVSV), Tyskland (DARC) samt IARU Region 1.

Länkar

Klicka på denna länk och sedan på ”Initiative New Radio” på webbsidan.
Under fliken Initative New Radio återfinns specifikationerna för den tänkta framtida uppsättningen amatörradiostationer.

Mer info finns hos Don VA3xpr:

European hams announce NEW RADIO – a dual-band, multi-mode radio to support DMR, D-STAR and C4FM

Läsarkommentar
En av våra läsare har skickat oss en kritisk kommentar. Det finns redan liknande stationer på marknaden. Det här är egentligen inte en radio utan en enhet som skickar packet, skriver hen. Vad kommer man att göra den dag internetförbindelsen går ned?

The latest version of your blog has a piece about the possibility of a new radio.  In my mind it is nothing but another ”internet toy”.  That radio would be worthless without major upgrades to repeaters.

In my mind it is another attempt  to fleece an unsuspecting public.  In a word, it is not RADIO, but rather a packet sending device that can only work with the internet backbone.  What would the future owners do, if the internet went down?

It has always been said that amateur RADIO will come to the rescue in the event of a natural emergency but it now has limitations because the UHF and VHF bands (and the underlying repeaters) have been abandoned.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com