QRZ? — En mycket vanlig förkortning på telegrafi

Posted by Erik SM7DZV on 14 maj, 2016 in Nyheter |

QRZ— Kommentar i tiden av Erik SM7DZV —

Med risk för att bli betraktad som besserwisser, tillåter jag mig att här påminna om att QRZ? är en trafikförkortning för telegrafi. QRZ? betyder Vem anropar mig?  Den ska normalt inte förväxlas CQ som betyder allmänt anrop.

Telegrafi går inte ut på att enbart sända fort för att visa sig på styva linan. Det som krävs är även förmåga att samtidigt ta hänsyn till motstationen i den andra änden av förbindelsen.


Q-förkortningar – med eller utan frågetecken
Trafikförkortningar kan sändas med eller utan frågetecken. Utan frågetecken blir trafikförkortningen en information eller en order. Med frågetecken blir trafikförkortningen naturligtvis en fråga.

Effektiviserar telegrafin
Trafikförkortningar, Q-förkortningar, tillkom för att göra telegrafin effektiv. Frågorna var standardiserade liksom i många fall även svaren. Med tre tecken var det, och är fortfarande, möjligt att snabbt och effektivt informera om viktiga förhållanden kring en pågående förbindelse mellan två eller flera radiostationer i ett nät.

När man inte uppfattar motstationens signal
Den som blir anropad på telegrafi, men inte säkert uppfattar den anropandes stationssignal, svarar med de [egen stationssignal] QRZ?
Allmänt allmänt anrop görs med CQ.

Styggelser
Teststationer som använder QRZ? i stället för CQ är en styggelse, precis som 5NN TU-QSOn.

Sänd aldrig fortare än att motstationen kan ta emot
För all telegrafi gäller regeln att aldrig sända fortare än att motstationen kan ta emot. Brott mot den självklarheten leder till felaktigheter i mottagningen, förvirring, längre överföringstider samt i värsta fall att den långsammare telegrafisten tappar modet och lägger av.

Återvinn din telegrafi
Telegrafiprojektet SOCWA syftar till att få så många radioamatörer som möjligt att återvinna sin telegrafi. Gå till socwasidan på nätet registrera dig och börja hacka bärvåg. SOCWA har regeln att alltid utgå från motstationens förmåga och aldrig sända fortare än denna. Varje QSO ska vara minst tio minuter för att räknas.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com