Tack och adjö till Mills-On-The-Air 2016

Posted by Erik SM7DZV on 15 maj, 2016 in Nyheter |
Uppdaterat 2016-05-16: Borggårds  Kvarn, Hällestad.

Edets Kvarn, Karlsborg:

Edets kvarn Mills on the air 2016

Det tappra gänget som aktiverade Edets kvarn i kylan. Från vänster SM6JSM Eric, SM6IWT Göran, SM6CTQ Kjell, SM6YJS Malte, och SA6CJZ Fredrik.

Mills-On-The-Air 2016 är över för den här gången. Från Kjell SM6CTQ och Lake Wettern DX Group har vi fått fotot av de påklädda men fortfarande frusna radioamatörerna innan de lämnade Edets kvarn, det röda huset till vänster och bortom Eric SM6JSM.

 

Borggårds Kvarn, Hällestad:

SM5LIB Igge Huttrande CW

Ingemar ”Igge” SM5LIB kör huttrande telegrafi från Borggårds Kvarn, Hällestad.


Från Borggårds Kvarn, Hällestad, rapporterar Igge SM5LIB om årets erfarenheter från Kvarnhelgen:

Årets helg blev solfattig med kalla dagar och nätter samt blåst och duggregn. Drizzly weather som de säger.

På plats i svinottan
Jag var på plats i svinottan på lördagsnatten och började söka av banden. Tyst och öde var det men jag fick några kontakter på 20 meter. Rätt som det var blev det tvärtyst och jag började fundera på antennproblem då det inte ens fanns något bakgrundsbrus i radion. Inget fel indikerades på SWR-mätaren och effektmätaren visade utslag. Efter en kopp kaffe med dopp kom bruset tillbaka och jag lyckades få till hela sju QSOn. Sur som en ättiksgurka slog jag igen kvarndörren så det dammade om det, gick hem och lagade frukost till XYL som blev mäkta imponerad.

När dammet lagt sig…
När värmen kommit tillbaka i kroppen gick jag tillbaka till kvarnen och öppnade upp träporten samt konstaterade att dammet lagt sig. Nu var det fart på 40 meter så jag satte igång och efter en stund var det dags att braka in på ringen för att få till några SSB-kontakter.

Telegrafinycklarnas historia
Därefter var det dags att motionera Begali Spark, och det gick så det sprakade om det minsann. 1844 tillverkade Morse en nyckel som man pillade på med ett finger. Sex månader senare kom den första Lever Key, idag kallad handpumpen. 1849 kom Camel back och 1902 den första semiautomatiska nyckeln (buggen) samt däremellan Sideswiper även kallad kniven idag. Att man tillverkade nycklar med två kontakter (två parallella nycklar på samma platta) kommer sig av att atlantkabeln behövde skifta polaritet för korta eller långa signaler. Mellan 1940 och mitten 1960 kom de elektroniska buggarna. En rörbestyckad bug konstruerad av Jim Ricks (W9TO) som klarade en hastighet av 65 wpm men tyvärr klarade inte den mänskliga handen att sända mer än 50 wpm på ett korrekt felfritt sätt. I dag med de elktroniska manipulatorerna går det snabbare.

Nära 200 QSO från kvarnen
Då kölden kom smygandes ända in i märgen på mig kom jag på att jag uppfunnit ett nytt trafiksätt. Huttrande CW. Jag beundrar de som kunde läsa det och jag insåg snabbt att det var dags att återgå till datorn och PSK.
Det blev med hjälp av Tanja SM5ZCI och Dirk SM5ZCJ nära 200 hundra QSO, hälften av vad vi presterade förra årets kvarnhelg men roligt var det,  trots det ruggiga vädret.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com