Läsning för dej som inte av misstag
vill datera upp till Windows 10

Posted by Erik SM7DZV on 25 maj, 2016 in Nyheter |
Uppdaterat 2016-05-25 kl 15:00: Länk till PCWorld Never 10
2016-06-26: Skapa en registerfil som tar bort uppmaningen
att uppdatera till Windows 10
Dialogruta Windows

Dialogruta i Windows före version 10. Det röda krysset är stängningknappen. Det är klick på den knappen Microsoft nu bestämt sig för att tolka som ”Godkänner uppdatering”.
ILLUSTRATION: Ur Windows hjälptext på nätet.
Klicka på bilden för att komma dit.

— Av Erik SM7DZV —

Har du Windows 7 eller Windows 8 som operativsystem i din dator? Är du nöjd med det, och inte intresserad av att datera upp till Windows 10? Då ska du hålla tungan rätt i mun och läsa det finstilta.

Efter det Windows i modern tappning introducerades för många många år sedan, har krysset uppe till höger i en dialogruta betytt ”stäng programmet”.

När du i fortsättningen har att göra med Microsofts försäljningsavdelning kan du glömma det du under årtionden lärt dej. Klickar du på krysset nu, har Microsoft bestämt sig för att tolka det som att du godkänner ”erbjudandet”, inte att du, som du lärt dej, vill stänga dialogrutan.

Närmare en trojan går det knappast att komma.

IDG TechWorld rapporterade förra veckan om hur Microsofts intensifierat sin kampanj för att få användare av Windows 7 och 8 att uppdatera till Windows 10. I samband med det har Microsoft ändrat sin tolkning av vad användare vill göra, när hen klickar på på krysset uppe till höger i dialogrutan.

”Stänger du dialogrutan tolkar vi det som godkännande”
När du vill stänga dialogrutan och slippa erbjudandet, har Microsoft nu bestämt sig för att tolka ditt stängnings-klick som att du godkänner en uppdatering till Windows 10. Den informationen finns i den finstilta texten under dialogrutan, där Microsoft upplyser:
Stänger du ned den här dialogrutan tolkar vi det som ett godkännande…”

Det Microsoft har gjort är att markera Windows 10 som en rekommenderad uppdatering för alla med Windows 7 och 8. De som har automatiska uppdateringar påslagna har därför fått en uppgradering schemalagd – om användarna inte själva ingriper och aktivt tackar nej.

Så här gör du för att inte uppdatera till Windows 10 av misstag
Är du nöjd med Windows 7 eller 8? Klicka på länken nedan och läs om hur du bär dej år för att inte oavsiktligt uppdatera till Windows 10.
Bakgrund KB3035583

PCWorld: Never 10
Never10 är ett program som förhindrar MS installation av Windows version10. Applikationen är, enligt den information vi har tillgänglig, baserad på Microsofts egna instruktioner till företag som inte vill ha oplanerade uppgraderingar. Länken går till PC-Word och vi betrakatr den därför som tillförlitlig.
Klicka här för länk och mer info

Om Windows på Wikipedia
Läs på Wikipedia om Windows. Klicka här.

Släck det vita fönstret – Slipp uppmaningen att uppdatera
I Windows 7 är det uppdateringen KB3035583 i Windows Update som gör att man får erbjudandet om gratis uppdatering till Windows 10. Det har skrivits spaltmeter om detta på Internet ända sedan Microsoft kom med detta Windows 10-erbjudande.

Om man har Windows 7/8 och inte vill få Microsofts gratisuppdatering till Windows 10 så är det enklast att spara texten under linjen nedan som registerfil. Dubbelklickar man på den sparade filen startas Windows regedit automatiskt. Allt man behöver göra är att köra filen och sedan boota om datorn.

Gör så här:
Kopiera texten under linjen och klistra in den i Notepad eller annan editor. Spara filen som (till exempel) ”Nowin10.reg”. (Inga citationstecken i filnamnet.) Kontrollera att filextensionen  är ”.reg” och inget annat. Sedan du sparat: Dubbelklicka på filnamnet och boota sedan om datorn.


Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\GWX]
”DisableGWX”=dword:00000001

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\WindowsUpdate\OSUpgrade]
”AllowOSUpgrade”=dword:00000000
”ReservationsAllowed”=dword:00000000

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate]
”DisableOSUpgrade”=dword:00000001

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com