SL5ZXR i Nyköping vann SL-testens telegrafidel

Posted by Erik SM7DZV on 27 maj, 2016 in Nyheter |
SM5DRW Ra-200 019

Erik SM5DRW som operatör på A1:s amatörradiostation SL5CZ. Året var 1965.  Riggen här en Ra-200.
FOTO: Privat.

— Av Erik SM7DZV —

Telegrafidelen av SL-testen för två veckor sedan vanns av SL5ZXR i Nyköping med Erik SM5DRW som operatör. På andra plats kom SL0ZAH, FRO Stockholm Norra, med Lars SM0OY som operatör. Tredje platsen belades av SL6AL, K3 i Karlsborg,  med Eric SM6JSM som operatör. Till övriga gamla och namnkunniga regementen som fanns representerade i tävlingen kan nämnas Skånska Trängregementet, SL7CA, som företräddes av Joakim SM7WNM.

Testens SSB-del toppades av FRO Stockholm Norra med Lars SM0OY som operatör.

Usla konditioner
Erik SM5DRW rapporterar att konditionerna var urusla från Nyköpings horisont. Hela Mälardalen låg i skipzonen på 40 meter.


Nyköpings FRO har sina station i klubblokalen som ligger samlokaliserad med Hemvärnet i Dammgruvan strax utanför staden. Riggen är bra: en gammal iC-735 och ett slutsteg Drake L4B. Antennparken består av en tre elements beam för 10, 15 och 20-metersbanden samt en loop och lite dipoler och någpn vertikal.

Telegrafist på A1 1965-66
Erik SM5DRW berättar att han själv gjorde lumpen som telegrafist på A1 1965 – 1966. Han var uttagen att bli signalmekaniker men överfuriren som skötte fasta radion blev sjuk och då kallades Erik dit.

-Åtta månader som telegrafist på fasta radion på A1, det var fin tjänstgöring, säger Erik.

”Deltagarna läser inte reglerna”
En som suckar över den gångna SL-testen är Lars SM0OY. Inte för att han blev tvåa i testens telegrafidel utan för att 40 procent av deltagarna inte läser reglerna. Lars administrerar SL-testerna förklarar:

– Det står det tydligt hur loggarna skall se ut: .txt eller .cbr eller .log. dvs i ASCII-format. Flera har t o m skickat in sina loggar i bin-format. En del som html.  Baxläxa, dundrar Lars.

-Vidare är många mycket slarviga med vad de skriver. De har t ex fel egen anropssignal, fel motstationssignal, fel lokator e t c.  Men idiot som jag är så förstår jag ”vad de menar”. Snart blir det datorrättning. Då är ett fel = 0 p…

Resultat
Klicka på länken för resultat av SL-testen (pdf):
Resultat av SL-testen

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com