DogBitchLake Contest Group först i Sverige
med att sponsra ett tält i WRTC 2018

Posted by Erik SM7DZV on 28 maj, 2016 in Nyheter |
Uppdaterat 2016-05-29
DogBitchLkake Foto Ulf SM3RAB IMG_6548

Spegelbild i ett uthusfönster av antennfarmen vid DogBitchLake.
FOTO Ulf SM3RAB

— Av Erik SM7DZV  —

Först i Sverige att sponsra ett tält i nästa WRTC, World Radio Team Championships, blev DogBitchLake Contest Group SB3W/SC3A. Bakom det lätt märkliga namnet döljer sig en grupp radioamatörer med varierande anknytning till Ulfs SM3RAB:s QTH vid Hyndtjärn, som ligger bortom Salsåker på väg åt Nordingrå till.

WRTC brukar betraktas som radioamatörernas olympiad. WRTC 2018 kommer att genomföras i Tyskland. Det sponsrade tältet kommer att användas av ett av de nordamerikanska lagen (tält NA #2 dvs. W4). De som är med och sponsrar 100 euro vardera är ett konsortium av radioamatörer som består av Tomas SM3WMU, Ulf SM3RAB, Hans SM0IMJ, Lars SM3EAE, Thomas SM3DMP, Tore SM0DZB, Eric SM6JSM, Ulf SA3ANZ, Leif SB7W samt Henrik SG7A.

Översättning i stridens hetta
Namnet på gruppen DogBitchLake Contest Group går tillbaka till platsen Hyndtjärn (som i  hynda, en tik) och har sitt ursprung i en direktöversättning i stridens hetta. Under ett QSO för mer än 20 år sedan fick Thomas SM3DMP frågan om vad hans QTH hette, och för att svara klippte han till med DogBitchLake, som därefter omedelbart accepterades av gruppens övriga medlemmar…

Radioamatörernas ”olympiska spel”
World Radio Team Championship är radioamatörernas olympiska spel. Tävlingen går vart fjärde år under IARU-testen. Nästa gång WRTC genomförs blir 2018, och då är det Tyskland som står som värd. Att arrangemanget är stort säger sig självt, och antalet volontärer som krävs anges till 400. Senast tävlingen genomfördes var 2014 då den gick i USA. Arrangemanget kostar stora pengar och finansieras helt genom donationer. I USA beviljas till och med skatteavdrag för donationer till tävlingen.

Sponsra ett tält
Varje lag kommer att hålla till i ett tält på fielddaymanér. Ett sätt att stödja tävlingen, för klubbar och enskilda radioamatörer, är att sponsra ett tält. Prislappen för det är 1000 euro.

24 timmars test
WRTC är en 24 timmars lagtävling med upp till 63 deltagande lag från olika länder i världen. Deltagarna har kvalificerat sig under en tvåårsperiod genom sina resultat i ett antal utvalda tester. Hur kvalificeringen utvecklas kommer att redovisas på nätet. Där redovisas även laguttagningar samt  regler för ur lagren väljs ut. Se länk nedan.

Standardiserad utrustning
Lagen består av två operatörer och har standardiserad utrustning och samma sorts antenner. Varje lag får välja sin egen radiostation och effekten är maximerad till 100 watt output. Eftersom alla lag sänder från samma region ska förutsättningarna var identiska alla deltagare. Det som fäller utslaget blir då operatörernas skicklighet. För att tävlingen ska bli rättvis och allt verkligen ska gå rätt till och övervakas varje lag av en domare.

WRTC 2014 vanns av amerikanerna Daniel Craig N6MJ och Chris Hurlbut KL9A. Silvermedaljörerna kom från Slovakien och bronsmedaljörerna från Tyskland.

Länkar

Länk till uppgifter om tältsponsring

Läs om WRTC 2018. Klicka här.

Läs om WRTC 2014. Klicka här.

 

Not.
Om namnet Hyndtjärn översattes med Bitch Pond skulle namnet möjligen bli lättare att förstå för engelskspråkiga läsare.
//Red.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com