Nya varningar för bluffmejl
där Telia anges vara avsändare (inte bara Telia…)

Posted by Erik SM7DZV on 1 juni, 2016 in Nyheter |
Publicerat 2016-05-29  kl 10:23.  Uppdaterat 2016-06-01

— Av Erik SM7DZV —

Falska teliafakturor

Klicka på bilden för att komma till SVT:s rapportering.

De falska teliafakturor som Amatörradionyheterna rapporterade om i slutet av förra veckan blev igår rubriker hos flera stora nyhetsföretag

Telias hemsida finns råd om hur man undviker att låta sig luras av internetbedragarna. Telia skriver där bland annat:

Tänk på att Telia och Telias samarbetspartners aldrig begär att våra kunder ska lämna ifrån sig sina uppgifter via e-post eller sms. Det är viktigt att inte låta sig luras, utskicken kan se förhållandevis professionella ut, i vårt fall med Telias logotyp och Telia-liknande e-postadresser som avsändare.

CERT_SE logoLäs vår ursprungliga text (29 maj) med info från CERT.SE om det aktuella virusangreppet samt en tidigare publicerad artikel om hur du skyddar dej mot utpressningsvirus. Klicka på Read more.

Här början av vår ursprungliga text:

För ett par dagar sedan fick Ölands Radioamatörer bluffmejl, som enligt avsändaren skulle se ut att komma från Telia. Ölands Radioamatörer är inte ensamma. CERT.SE rapporterar att det för närvarande florerar sådana bluffmejl där Telia anges vara avsändare. Dessa används för att sprida skadlig kod av typen ransomware som krypterar filer på offrets dator.

CERT.SE skriver om”fakturorna” från ”Telia”:

De är utformade som fakturamejl från Telia och innehåller en länk som leder till en phishingsida. På sidan, som efterliknar en webbsida från Telia, uppmanas man att skriva in en ”captcha”-kod och för att hämta ner sin faktura. Filen som laddas ner är en ZIP-fil med ett skadligt JavaScript. Om ZIP-filen packas upp och skriptet tillåts köras så hämtas ett ransomware ner som krypterar filer på den smittade datorn.

 

Inte bara Telia…
Bluffmejlen florerar. Från våra läsare får vi dagligen exempel på nya bedrägeriförsök. Gunnar SM7AIF i Staffanstorp fick nyligen en ”enkät” som uppgavs komma från Tele2. Gunnar kontaktade Tele2 som upplyste om att man inte höll på några enkätundersökningar…

På nätet är misstänksamhet en dygd.

 

Uppdatering: Länk till SVT rapportering (31 maj)

Länk till CERT.SE

Länk till vår artikel om hur du skyddar dej mot utpressningvirus

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com