Amerikansk marinövning under juni
störde GPS-navigering i stora delar av västra USA

Posted by Erik SM7DZV on 30 juni, 2016 in Nyheter |
Karta - Område för GPS-släckning

Karta över området där GPS-mottagningen stördes ut av amerikanska marinen under juni.
Källa The Drive.com/WarZone. Klicka på bilden för att komma till artikeln.

— Av Erik SM7DZV —

Under juni har den amerikanska marinen, US Navy, skapat kortvariga bortfall av GPS-täckningen över västra USA. Rapporten kommer från nätmagasinet WarZone som utges av thedrive.com.

Övningen blev känd sedan amerikanska luftfartsverket i början av månaden hade varnat piloter om kommande störningar av GPS-navigering inom ett stort område i västra USA.

Amerikanska militärledningen har sannolikt läckt uppgifterna avsiktligt för att tala om för i första hand Ryssland, men även Kina, att man klarar av att precisionsnavigera, även utan GPS. Budskapet är alltså att Rysslands mångåriga utveckling av störsändare för GPS kommer att vara verkningslöst i en framtida militär konflikt med USA.

Tänk dej en gigantisk upp och nervänd kon med centrum i öknen nära amerikanska marinen flygbas China Lake. Den sträcker sig  mer än 80 mil åt alla håll. Den sträcker sig högre upp än något civilt flygplan kan flyga. Inuti denna kon kommer inga GPS-instrument att fungera, skriver WarZone.

Diametern på konens bas är större än avståndet från sydligaste Skåne till Treriksröset.

Luftfartsverket varnade för GPS-störningar
Det finns anledning att anta, att denna osynliga kon har stundtals varit en realitet de senaste veckorna. Amerikanska luftfartsverket varnade i början av juni piloter för att GPS-beroende system skulle kunna sluta fungera under de närmaste tre och en halv veckorna.

Föga förvånande kunde en talesman för marinbasen inte lämna några detaljer om vad som skulle ge en sådan omfattande elektromagnetisk störning, eller varför en sådan serie potentiellt riskabla aktiviteter skulle genomföras över huvud taget, skriver WarZone på nätet.

Amerikanska krigsmakten beroende av GPS
Amerikanska försvarsmakten har att hantera sitt stora beroende av GPS. Navigation till sjöss och lands förutsätter i sina huvuddrag tillgång till GPS. Många vapensystem, som kryssningsrobotar och GPS-styrda bomber använder också den teknologin, åtminstone delvis, för att träffa deras avsedda mål tillräckligt tillförlitligt och exakt.

GPS-systemen är också kompletterade med tröga navigationssystem. Om till exempel GPS inte är tillgänglig eller blir obrukbar under flygning, går det ändå att hitta den slutgiltiga destinationen. WarZone skriver i artikeln:

Men situationen är ändå den, att om GPS-systemet slocknar skulle de amerikanska stridande styrkorna bli allvarligt handikappade. USA:s fiender vet detta.

USA:s GPS-satelliter kan attackeras på många olika sätt både fysiskt med anti-satellitvapen och genom åtgärder ute i rymden, och icke fysiskt – genom störsändning och hackning etcetera. Till detta kommer andra metoder som USA:s fiender skulle komma att använda. Det finns många exempel på militärens beroende av GPS.

Utvecklingsprojekt för att minska GPS-beroendet

Med detta i minnet har försvarsdepartementet kommit upp med nya begrepp samtidigt som man dammat av gamla för att kunna hantera en GPS-tom verklighet, skrive WarZone. I skalans nedre ände finns att marinen på nytt lär ut navigering efter himlakroppar.  I skalans andra ände finns ett antal högteknologiska lösningar för hur man ska kunna precisionsnavigera utan GPS.

En del av detta nya initiativ är att utveckla navigationssystem som är mer exakta än sina föregångare samtidigt som de ska vara billigare och mera kompakta. Tanken är att de nya systemet lätt ska kunna fördelas över ett stridsområde.

NAVSOP
En annan teknologi som utvecklas av BAE bygger på navigation med hjälp av tillfälliga signaler, Navigation via Signals of Opportunity (NAVSOP). Systemet använder elektromagnetiska vågor som finns omkring oss, till exempel från TV och mobiltelefoner och till och med GPS-störsändare, för att skapa passiv positioneringsinformation. Detta är en speciellt attraktiv metod för stealth-flygplan som behöver ha så låg strålningsprofil som möjligt. Att skapa små atomur och göra dem mer exakta är en annan dellösning.

Navsop_BAE Systems

NAVSOP, utvecklas av BAE.
Illustration: Skärmklipp ur thedrive.com. Klicka på bilden för länk.

 

Tester i den Kaliforniska öknen
Att testerna är förlagda till Kaliforniens obefolkade ökenområden är naturligtvis ingen tillfällighet. Topografin i stora delar av västligaste USA liknar i mångt och mycket ett månlandskap. Den befolkade och produktiva delen av Kalifornien är området ligger intill Stilla havet.

Många hemliga militärbaser
Eftersom den största delen är ett så gott som obefolkat månlandskap finns där ett stort antal hemliga militära baser: Edwards Air Force Base, China Lake Naval Facility, Fallon Nevada Navy Station, Area 51 och en stort antal ytterligare. Militären höll även till i denna region, när man utvecklade och testade vätebomben. Det är för övrigt ungefär likadant i staten Utah.

De aktiviteter som beskrivs i WarZone i artikeln om GPS-störningar kan mycket väl ha att göra med försök som den amerikanska marinen håller på med vid China Lake eller Nellis Air Force Base.

Läckte uppgifter för att skrämma Ryssland
Skälet till att konturerna av detta topphemliga projekt har läckts har sannolikt att göra med alla sjö- och luftsammanträffanden mellan ryska och amerikanska/NATO skepp och flygplan som förekommit under senare år.

USA vill troligen tala om för Ryssland att ”vi kan hantera era Glonass-styrda smarta bomber och flygplan”. Glonass är ryssarnas motsvarighet till GPS. Amerikanska marinen har visat en del av sina muskler för att visa ryssarna att de i framtiden inte kommer att ha samma framgångar som de hävdar att de haft i Syrien.

Ryssland ekonomiskt svagare än USA
Ryssland saknar tillräcklig resurser för att konkurrera med en amerikansk militärmakt på tårna. Ryssland har försökt störa ut GPS under många år. Oavsett vilken teknologi amerikanska marinen bestämmer sig för är det högst troligt att den kommer att överträffa det som Ryssland har tillgång till. Skälet är att Ryssland inte har tillräckliga ekonomiska resurser att pumpa in i utvecklingen av nya militära system.

Snart Glonass-störare på Gotland?
En i sammanhanget inte helt osannolik utveckling skulle kunna vara att Sverige, inom några år, kommer att ha störsändare för Glonass placerade på Gotland.

Länk till artikel i thedrive.com/WarZone: Klicka här

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com