Svenskt företag utvecklar 3D-modell av jorden
Ger möjlighet till precisionsnavigering utan GPS

Posted by Erik SM7DZV on 30 juni, 2016 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Det Svenska företaget Vricon utvecklar just nu en tredimensionell modell av jordklotet. Modellen kommer att kunna användas för precisionsnavigering när GPS-system inte längre fungerar eller är utstörda eller inte tillräckligt exakta.

Noggrannheten är bättre än 3 meter i alla dimensioner över hela jorden, utan att några referenser på jordytan behövs.

K KrigsvetenskapsakademinUnder Kungliga Krigsvetenskapsakademins höstsymposium i oktober 2015 höll Magnus Brege från VRICON ett anförande om företagets arbete med att skapa intelligenta kartdata som alternativ till GPS för navigering med mera.

Teknologi SAAB — Produktion i USA
Teknologin kommer från SAAB. Produktionen ligger i USA eftersom bilderna som används som underlag finns där. Det arbetet går ut på är att skapa en tredimensionell modell av jorden, en modell som kan användas för precisionsnavigering.

Tar tre år
Den färdiga 3D-modellen av jorden kommer att ta tre år att göra. Produktionstakten är för närvarande två miljoner kvadratkilometer per månad eller storleken av ett Sverige i veckan.

Föredraget finns på nätet
Breges föredrag inför Krigsvetenskapsakademin finns på akademins hemsida.  Avsätt 30 minuter för att ta del av anförandet. Det är det sjätte videosammandraget uppifrån.

Länk
Till Krigstenskapsakademins videosammandrag från höstsymposiet.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com