Svenska sjöar — Liten rapport från Öland

Posted by Erik SM7DZV on 7 juli, 2016 in Nyheter |
DSC_0083

Christer SA0BRW vid sjön DSMF Albrunna.
FOTO: Privat.

— Av Christer SA0BRW och Örjan SM0FOI —

Det har nu gått några månader sedan aktiviteten SMSS – Svenska sjöar startade och det är nu full aktivitet. Här gäller, liksom vid tidigare SMFF, poängberäkning.

Kenwood Transceiver och metspö från Biltema…
Just nu använder vi en Kenwood FT-50 (10, 50 eller 100W) med tillhörande ATU, ett Lithium-Ion-batteri (låg vikt, ca 5 hg) samt en 3-bands lättvikts-dipol från SOTA-beam i UK. Antennen används slopande med ett 6 meters Biltemametspö som mittpunkt.

SM0FOI DSC_0100

Örjan SM0FOI vid sjön CABL Möckelmossen.
FOTO: Privat.

Poäng ges för kontakt med motstation som befinner sig vid en sjö inom 50 meter från strandkanten med sin utrustning inklusive antennen. Det ges dubbla poäng om båda stationerna befinner sig vid var sin sjö. Det ges ut diplom (utan kostnad) när vissa poängnivåer har uppnåtts.

Sjöarna i register hos SMHI
Alla svenska sjöar finns i ett register som SMHI har gjort upp och det finns mer än 100.000 sjöar (jämför med SMFF som har ca 9000 naturreservat).Varje sjö har en 4-ställig bokstavskombination.

17 sjöar på Öland
På Öland finns det 17 sjöar, allt från mossar till sjöar varav flera ligger ganska otillgängligt till. Detta till trots har vi, SA0BRW Christer, med rötter i Segerstad och SM0FOI Örjan, gett oss på att försöka köra från alla öländska mossar/sjöar. Vi har inledningsvis klarat av de 5 sydligaste på ön. Fortsättning följer…

Utrustning som fungerar förträffligt
Utrustningen som vi använder fungerar alldeles utmärkt och med 50 w räcker batteriet nästan under dagen (vi har ett extra med). Vi får goda rapporter från Ystad i söder upp till Sundsvall i norr.

Länk
Klicka här för att komma till Svenska Sjöars hemsida.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com