Reservdelar för renovering av Versatower

Posted by Erik SM7DZV on 20 juli, 2016 in Nyheter |
DSCF5343_webb

Fultonvinschen monterad på Ingvars SM6CBQ Versatower från mitten av 1970-talet.

— Av Erik SM7DZV —

sm6cbq_ingvar_ 1 spalt

Ingvar SM6CBQ.
FOTO: Privat.

Hur bär man sig åt när man har ett mekaniskt stabilt Versatower där vinscharna blivit utslitna?

Ingvar SM6CBQ köpte sin antennmast 1975. För några veckor sedan bytte han ut vinscharna. Men det var inte lätt att hitta rätt. Det fanns bra vinschar som kostade skjortan, och det fanns billiga som kunde vålla olyckor. Läs här om hur han hittade rätt.

Versatower är ett vanligt märke på master, som används av radioamatörer. Utan kunskap om företagets försäljningssiffror är väl känslan ändå att ganska många av dessa master börjar bli lite till åren. Själva masten är det nog sällan något större fel på. Det som tar stryk är naturligtvis vajrar och vinschar.

Den ena var för dyr…
Det krävs två vinschar till ett versatower, en som används när masten ska fällas och resas, och en som används för att veva upp mastsektionerna så att antennerna kommer på rätt höjd.  När Ingvar SM6CBQ nyligen behövde byta ut vinscharna till sitt Versatower från mitten av 1970-talet stötte han på problem i form av pris och funktion. Ett första företag, specialiserat bland annat på vinschar, hade en lämplig produkt, tyvärr till ett för många något olämpligt pris – cirka 3000 kronor per vinsch.

… och den andra riskabel
Den andra vinschen var billig, mindre än 500 kronor på en känd varuhuskedja, men funktionsmässigt otillräcklig. Veven satt sladdrigt på axeln. Ingvar blev till och med ut för att den lossnade. Ett annat problem var att spärren som låser rullen med vajern måste skiftas manuellt med en liten hävstång. När det görs måste man hålla stadigt i veven. Just då är vajern belastad men rullen lös. Skulle man i det läget tappa taget om veven eller, än värre, skulle veven lossna från axeln kommer mastsektionerna och hela antennpaketet att gå i backen. Det blir samma sak som om vajern går av utan att säkringen i vertikalled är satt. Det innebär skadade antenner och totalhaveri på rotorn och risk för personskador för den som nyss höll i veven.

… men den tredje funkar alldeles förträffligt
Originalvinscharna är tillverkade av amerikanska Fulton. Just den modell som användes när Ingvars Versatower var nytt, 1975, tillverkas inte längre. Fulton finns fortfarande kvar i USA och tillverkar fortfarande vinschar som passar till versatower. Fulton har emellertid inte någon generalagent i Europa. Att köpa vinschar direkt från Fulton USA skulle kosta en förmögenhet i transportkostnad. Men Fulton har ett kund i England som köper deras vinschar, Bushey Hall Winchmaster Inc.

Bushey Hall Winchmaster Ltd.
Det var till detta företag Fulton rekommenderade Ingvar att vända sig. Här mötte han mycket serviceinriktad personal, som inte såg något hinder att i att sälja ett par vinschar till Furusjö. Priset var överkomligt, 100 pund inklusive engelsk moms per styck, cirka 2400 kronor. Med frakt och allt kostade vinscharna tillsammans 3100 koronor.

CE-märkt
Vinscharna är CE-märkta och har en friktionslåsning på 680 kilo. För den som är van vid Versatwover sedan tidigare blir det som vanligt, en mekansik spärr som kuggar i hela tiden du vevar upp masten och en friktionslåsning som låser steglöst när masten vevas ned.

Typbeteckningen från Fulton är K1550 0101 with automatic brake. Här är länk till Fultons produktspecifikation. Det engelska företaget är Bushey Hall Winchmaster. Här är länk till deras hemsida på nätet. Den som vill ha tag i den serviceinrikade säljaren ska fråga efter Kevin Barry.

Rostfri vajer
Det andra som kan behöva bytas när ett Versatower moderniseras är som nämnts vajrarna. Det finns säkert många företag som säljer rostfri stålvajer, men ett som vi hittade på nätet, och som säljer på nätet, är Vajerman i Halmstad. Företaget klipper till den längd man behöver. Smidigt och snabbt. Upp till 50 meter är priset 26,75 kronor per meter. Om moms ingår har vi inte fått klart för oss, när detta publiceras.

Länk till Vajerman

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com