Obekräftad uppgift om Turkiet:
”Amatörradio inte längre tillåten”
— ”Brott mot förbud betraktas som piratdåd”

Posted by Erik SM7DZV on 21 juli, 2016 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

turkcagr-600x269

Uppdaterat 2016-07-22
Se artikel: TRAC tillbakavisar rykten om indragna licenser.
Uppdaterat 2016-07-21 klockan 14:30

The QRP World,  på en Yaesu FT817 site, återger en hittills obekräftad uppgift om att Turkiets radio-och TV-myndighet, RTÜK, har återkallat mer än 3000 nationella amatörradiolicenser. 

 Uppgifterna baseras på att RTÜK i ett tillkännagivande, rörande återkallade sändningstillstånd för ett 20-tal TV- och rundradiostationer,  har en formulering som ger intryck att samtliga sändningstillstånd i landet hade återkallats. Detta har av en del tolkats som att även radioamatörernas sändningstillstånd dragits in. Ett antal nyhetsplatser och bloggar på nätet uppger att mer än 3000 amatörradiolicenser har dragits in. Uppgifterna är emellertid delvis motstridiga och har ej gått att få bekräftade.

Handlar det om indragna amatörradiolicenser, eller rör det sig om bristfälliga språksvårigheter och dåliga översättningar? Handlar det avsiktlig desinformation från olika aktörer i den turkiska konflikten? Det kan röra sig om både och.

Vi arbetar med att försöka ta reda på vad som egentligen gäller.

”Tillförlitlig information” – utan angiven källa
VK3BL hävdar på sin blog att inskränkningarna inte omfattar amatörradio. ”I have been reliably informed that this does not affect amateur/hasm licences”, skriver hen.  ”Reliably informed” ska utläsas som att hen fått tillförlitlig information. Någon kontrollerbar källa till den påstått tillförlitliga informationen uppges inte i bloggen.

Den australiensiska blogguppgiften motsägs av att TRAC, Turkiets amatörradioorganisation, enligt QRP World, uppges ha angett att mer än 3000 amatörradiolicenser har återkallats. Problemet är att QRP Worlds hänvisning till TRAC inte heller är någon kontrollerbar källa. Det finns ingen information på TRAC:s hemsida om några inskränkningar i radioamatörernas sändningsrättigheter.

Den här möjliga nyheten skulle mycket väl kunna vara ett inslag i propagandakriget mellan presidenten Erdogan och hans motståndare. Svaret kommer när krutröken lagt sig en smula.

Stora förändringar efter kuppförsöket
Efter försöket till statskupp den 5 juli har stora förändringar skett i Turkiet. Tjugotalet TV- och rundradiotillstånd har dragits in. Till det kommer möjligen drygt tre tusen radioamatörer som kan ha fått sina licenser indragna. The QRP World, som refererar till trac.org, uppger att antalet indragna licenser är 3213.

 

trac-logoTRAC — Turkiets röst inom IARU
TRAC, Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti,  är den nationella medlemsorganisation för radioamatörer i Turkiet. TRAC representerar Turkiet i IARU.

TRAC grundades 1962 som Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti. Organisationen antog sitt nuvarande namn år 1980. Huvudkontorer ligger i Istanbul. Organisationen har filialer på 44 platser i landet. Enligt uppgifter i bland annat QRP World har organisationen nu stängts.

Vi arbetar på att få uppgifterna bekräftade
Redaktionen har, hittills utan att lyckas, försökt få uppgifterna konfirmerade bland annat via TRAC och RTÜK och andra nyhetskällor med inriktning mot amatörradio.

Länk till QRP World (Yaesu817)

Länk till IARU News

Not.:

TV- och rundradiostationer som berörs av indragna sändningstillstånd
TV- och rundradiostationer som anges i kommunikén om indragna sändningstillstånd (maskinöversatt från turkiska till svenska från RTÜK:s nyheter på nätet):

”STV Vintergatan News, Vintergatan News radio kan Erzincan TV, Kanal 124, brat TV, Uthyrning TV, MC-TV, World TV, Kanal Turkiet, i dag TV, Moonlight TV, Berfin FM, Kanal Turk Radio, Zodiac FM, Vintergatan News radio, månsken, nyheter radio Aegean, värld radio, Sphere, Mercury TV, radio Esra Tuna shoping TV Vintergatan News radio Anatolien. ”

 

 

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com