Blåtandssändare parad med modern hörapparat
ger Per Olof SM7MEV möjligheter köra radio igen

Posted by Erik SM7DZV on 24 juli, 2016 in Nyheter |
DSCN1960_webb

Per Olof SM7MEV QRV för 2 meter: Transceiver med vidhängande blåtandssändare och med hörapparatens mottagare om halsen.
FOTO © Erik SM7DZV

— Av Erik SM7DZV —

Äntligen kan Per Olof SM7MEV köra amatörradio igen! Per Olof är gravt hörselskadad, men ett modernt hörselhjälpmedel som använder sig av blåtandsteknik, tillsammans med en liten billig blåtandssändare som kopplas till transceivern, har på nytt öppnat hobbyn för Per Olof.

– Det här är fantastiskt, säger Per Olof. Jag skulle önska att andra radioamatörer, i samma situation som jag var, skulle kunna få samma hjälp. Det är enastående. Jag kan gå på konserter och vara med i situationer som var rent meningslösa förut.

Svår hörselskada
Per Olof har en svår hörselskada. Hörselskadan har fullständigt hindrat Per Olof från att köra amatörradio. Hör man inte så fungerar det inte. Redan för ett år sedan hade Per Olof en hörapparat, som använde sig av blåtandsteknik med flera ingångar för olika blåtandskanaler. För ett drygt år sedan köpte han en blåtandssändare. Uträkningen var att koppla blåtandssändaren till radiostationen för att den vägen få in mottagarens ljudsignal i hörapparaten. Alla siffror som specificerades, både på hörapparatens mottagare och på den inköpta blåtandssändaren, såg ut att stämma. Ändå fungerade det inte.

Blåtandssändaren kopplade upp sig mot alla blåtandsenheter Per Olof hade i sitt hem. Mot allt, utom mot hörapparatens mottagardel. Den som levererat hörapparaten menade att det var något fel på Per Olofs blåtandssändare, som han köpt på nätet, och föreslog att han skulle köpa en av deras egna apparater, som kostade cirka fyra gånger så mycket som den Per Olof redan hade. Per Olof tackade nej. Blåtandssändaren blev liggande, och någon glädje av sin duobandstransceiver fick Per Olof inte.

Mottagare-för-hörapparat

Mottagare för hörapparat.

Ny hörselutredning – Ny hörapparat
För omkring ett år sedan påbörjade Per Olof en ny hörselutredning vid länssjukhuset i Kalmar. För två månader sedan var hans nya hörselhjälpmedel klara och intrimmade.

Hjälpmedlet består av en blåtandsutrustad hörapparat med två öronsnäckor samt en mikrofondel, som Per Olof bär i ett band om halsen. Från mikrofondelen sänds en signal, av samma sort som används i hörslingor, till mottagaren för öronsnäckorna. Mikrofondelen har utöver ingång för hörbart ljud även tio ingångar för olika blåtandsapparater.

Mottagardelen är nykonstruerad har bland annat volymkontroll. När Per Olof fick utrustningen för ett par månader, sedan visade det sig direkt att den gamla blåtandssändaren pch så fungerar tillsammans med hörselhjälpmedlet.

Nya utrustningen fungerar
När Per Olof kopplar in den på sin transceiver går ljudet direkt till hörapparatens mottagardel och därefter via hörslingekopplingen till öronsnäckorna. Succé pyramidal! Äntligen kan Per Olof köra amatörradio igen.

Ny antenn på gång
Per Olof bor i Färjestaden på Öland, och det som nu återstår är att sätta uppe en blindkäpp så att han hemifrån kan nå radioklubbens repeater söder om Borgholm. Från platsen där han bor går det lite väl knackigt med handjagare och gummipinne. Men den nya antennen finns färdig och kommer upp inom kort.

Per Olof flyttade till Färjestaden på Öland för ett par år sedan. Han bestämde sig för att börja med amatörradio igen och tog kontakt med Ölands Radioamatörer. Radiostation och antenner var inget problem. Problemet, fram tills nu, har varit att han inte klarat av att höra det som kommit ut ur högtalarna eller lurarna. Han har en vädjan till andra radioamatörer:

– Tala tydligt och sakta. Bostavera
– Tala tydligt och tala inte så förfärligt fort. Bokstavera anropssignalerna, så att det hörs klart vad stationen heter, uppmanar Per Olof.

En sak som Per Olof inte tycker om är alla som öppnar en repeater, men som inte säger något mer och som inte talar om vad deras stationer heter.

– Tala om vem du är när du öppnar en repeater
– Öppnar man en repeater ska man ange sin anropssignal, annars kan det ju aldrig bli några förbindelser, säger Per Olof. Jag förstår inte varför man går så här.

Per Olof, som nu är pensionär, bodde tidigare i västra Småland och arbetade inom den tunga industrin, transport- och anläggningsbranschen. Det var i den miljön han lade grunden för sin hörselskada. Peltor hade ingen hört talas om på den tiden.

Radioamatör sedan 1970-talet
Per Olof tog sitt radioamatörcertifikat i slutet av 1970-talet och var aktiv under tiotalet år. Därefter kom amatörradion på undantag, och framåt mitten av 1990-talet började hörselskadan lägga hinder i vägen för såväl vanliga samtal som många andra aktiviteter, inklusive amatörradio. Men nu har det nya hörselhjälpmedlet i ett slag gjort situationen helt annorlunda.

Blåtandssändare användbar i många andra sammanhang
En blåtandssändare kopplad till radiostationens audioutgång kan användas på fler sätt än att paras ihop med hörapparater. När man demonstrerar amatörradio på platser där mycket folk rör sig, kan det ofta vara svårt med högtalare och antennsladdar. En liten blåtandssändare i högtalarutgången på radiostationen och en eller flera trådlösa blåtandshögtalare löser problemet. Högtalarna kan placeras upp till tio meter från riggen eller platsen man väljer för själva blåtandssändaren.

TaoTronics TT-BA01
Den blåtandssändare vi testade för ett drygt år sedan, och som Per Olof nu äntligen fått användning för, är en TaoTronics TT-BA01. Den finns bland annat att köpa på nätet. Apparaten ansluts med vanlig 3,5 mm stereoplugg till lf-utgånden. Vi har provat den tillsammans med vanliga amatörradiostationer mot blåtandshörlurar, högtalare och telefonheadset utan att stöta på några svårigheter. Det finns säkert många fler användningsmöjligheter, liksom fler typer av blåtandssändare för den som googlar lite.

Vår blåtandssändare är sex gånger 2,5 centimeter stor och knappt en ccentimeter tjock. För ett år sedan kostade den cirka 250 kronor på nätet, plus frakt. Systemet utnyttjar Bluetooth 2.1 med A2DP. Ett fulladdat batteri räcker för drift under fyra timmar. Batteriet laddas via en mini-USB-anslutning och kan laddas medan apparaten används.

Mer info
Mer info finns på nätet, till exempel hos Amazon. Klicka här.

 

Nedan: Länk till vår förra artikel om Per Olofs blåtandssändare,

Blåtand mellan radion och hörapparaten hjälper hörselskadad?

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com