Nya europeiska frekvenstilldelningen släppt
Svenska amatörerna väntar fortfarande på 5 MHz

Posted by Erik SM7DZV on 24 juli, 2016 in Nyheter |

– Av Erik SM7DZV –

En ny upplaga av den europeiska för frekvenstilldelning från  8,3 kHz till 3000 GHz har släppts. Tabellen hålls aktuell av CEPT och är avsedd att återspegla den huvudsakliga användningen av spektrum inom CEPT-länderna. En sökbar version av tabellen finns på den europeiska kommunikationsavdelningens (ECO) webbplats för frekvensinformation.

Sverige väntar…
I tabellen har inkluderats den nya sekundära tilldelningen för amatörradio, 5351,5 kHz till 5366,5 kHz. De svenska radioamatörerna väntar fortfarande på att få tillgång till detta segment.

FURA bandplan_v2.6_150px

FURA:s bandplan för kortvåg.
Klicka på bilden för att ladda ned pdf.

Fem MHz passar Sverige
Fem MHz är ett band som passar svenska förhållanden ytterst väl. Räckvidden är bättre än på amatörradions 80-metersband samtidigt som 40-metersbandets skipzoner inte blir lika markerade. Den som vill upprätta förbindelse på kortvåg mellan de norra och södra delarna av vårt land har all anledning att se fram emot att få använda det nya frekvenssegmentet. Försvarsmakten och FRO har under mycket lång tid använt området mellan fem och sex MHz för att upprätthålla tillförlitliga förbindelser på dessa avstånd.

Väntar på PTS
PTS har ännu inte beslutat att göra detta nya amatörband tillåtet även för svenska radioamatörer. Myndigheten har inte gjort känt varför beslutet dröjer.

Länkar

FURA, Umeå Radioamatörers sammanställning över kortvågsfrekvenser SM.

ECO Sökbar frekvensinformation

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com