ADSL i glesbygden: 1,53 ned — 0,00 upp

Posted by Erik SM7DZV on 28 juli, 2016 in Nyheter |
Bredbandskollen-2016-07-28-kl-0731_webb

Bredbandskollen för ADSL i dag 28 juli i Böda klockan 0731. 1,53 ner och 0,00 upp. Att bilden över huvud taget gick att ladda upp beror på att den är krympt till 25,5 kByte. Alla normalstora filer ger time out och felmeddelanden.

— Glesbygdskommentar av Erik SM7DZV —

Öland har turistsäsong. Det innebär att vi just nu i princip har två månaders black out på Internet. Det är inte turisternas fel. Det är politikerna som har ansvar för landets infrastrukturer. Förr i tiden hade vi Televerket. Televerket kunde man lita på. Det var ett av de sista ämbetsverken med samhällsansvar.

Nu har vi Telia, vars enda ansvar är att skapa vinst åt sina aktieägare. Satsningarna görs därför där aktierna förväntas ge mest avkastning. I Azerbadjan till exempel.

Fråga människorna i Sveriges glesbygder vad dom tycker om det? Fråga i Västerbottens inland, där Telia klipper ned Televerkets kopparnät, som betalats av glesbygdernas befolkning och Sveriges medborgare.  Fråga på  norra Öland där vi har 0,00 Megabits per sekund på ADSL när vi ska ladda upp något till nätet.

Glesbygd Good Bye!
När jag frågade Telia om deras regler för fiberutbyggnad blev svaret att man var intresserad ifall det fanns 60 fastigheter som ville ha anslutning inom 500 meter. Glesbygd Good Bye!

Turistnäringen bra för bygden
Just nu har vi turistsäsong på Öland. Här finns tusentals turister på besök. Utan turisterna skulle vi fåtaliga själar som bor här året runt aldrig kunna behålla ICA-affärerna och annan livsviktig service under årets övriga tio månader.

Turisterna har blivit viktigare än de bofasta
Men just nu har vi ett problem. Internetanslutningarna hit är totalt underdimensionerade. Fiberanslutningar är än så länge förbehållna de största tätorterna och Ölands största campingplats. Det är för övrigt också på den campingplatsen Landstinget har valt att placera Kalmar läns tandvårdsbuss. Turisterna har blivit viktigare än de bofasta.

Sprit viktigare än medicin
Under sommaren har vi till och med Systembolag i Löttorp. För några år sedan hade vi också sommarapotek i byn. Men medicin var det inte så noga med. Spriten var viktigare.

 

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com