Kurt SM6BZE i Trollhättan:
— Utan antenner blir jag tvungen gå QRT

Posted by Erik SM7DZV on 30 juli, 2016 in Nyheter |
Uppdateraring  2016-07-30:
Länk till artikel (2016-07-16) om pågående behandling av Amateur Radio Parity Act i USA, lagförslag för att tillgodose radioamatörers behov av antenner. Artikeln om SM6BZE ursprungligen publicerad den 27 juli 2016. 
SM6BZE näktergal

Kurt SM6BZE: Radioamatör sedan 1960. Bott hos HSB i Trollhättan, i samma kvarter, sedan 1947 när han var sex år. Nu går han QRT.
Bostadsrättsföreningen har röstat om saken och bestämt att hans antenner är fula och ska ned från taket av huset där han bor.

FOTO: Privat.

—Av Erik SM7DZV —

– Just nu får vara nog, säger Kurt SM6BZE. Jag har bott i det här kvarteret sedan jag var liten grabb. Jag fick tillstånd av bostadsrättsföreningen för mina YAGI-antenner för 47 år sedan. Vi har ett avtal, där jag förbinder mej att reparera eventuella skador, om det skulle bli sådana på fastigheten.

–   Jag har haft det bra under alla år. Nu är jag för gammal för att flytta, säger Kurt som fyllde 75 för en månad sedan. Tar man ner antennerna för mej så går jag QRT, som det känns nu.

”Det här är ingen glad 75-åring”, hälsade Kurt Ådhammar SM6BZE när lokaltidnngen ttela hälsade på inför 75-årsdagen i juni . Strax innan tidningens besök hade han fått en ”present” av bostadsrättsföreningen. På en medlemsstämma hade man haft en omröstning och beslutat förbjuda Kurt att ha sina amatörradioantenner kvar på taket.

Sedan 1947 har Kurt bott i HSB:s bostadsrättsförening, kvarteret Näktergalen i Trollhättan. Under några ungdomsår utbildade han sig i Stockholm, men han övergav aldrig Trollhättan. Sina första levnadsår tillbringade han i Solna och Kurt är fortfarande en av AIK:s hängivna supportrar, 3 – 0 mot Hammarby i senaste matchen var uppskattat. Kurts far var flygare vid Barkarby, och när han omkom i en flygolycka valde Kurts mor att flytta hem till Trollhättan där hon hade sin ursprungliga familj. Därför blev det Trollhättan och och bostadsrätten i Kvarteret Näktergalen.

Påstående om att Kurts radio ”störde”
Skälet till att frågan om Kurts antenner togs upp på medlemsstämman var ett påstående att han ”störde” annan utrustning. Men någon precisering av ”störningarna” bestod i framfördes aldrig till Kurt.

I en intervju med Amatörradionyheterna har Elsäkerhetsverket framfört att antalet tillfällen när radioamatörer stör sin omgivning är försumbart jämfört med de tillfällen när radioamatörer blir störda av sin egen omgivning. Men den sortens fakta ingick uppenbarligen inte i bostadsrättsföreningens beslutsunderlag.

Bostadsrättsföreningens ordförande: ”Antennen är ful”
Senare har Bostadsrättsföreningens ordförande sagt till en lokaltidning att antennerna ”är fula” och därför inte tillåts vara kvar.

Ordföranden har också sagt i samma tidningsintervju att man inte vill att någon ska riskera att ”trilla ned” från taket. Rent juridiskt är det en fråga som Bostadsrättsföreningen inte har något att göra med. Det är den som utför arbetet som ansvarar för säkerheten.

”Generöst” erbjudande
– Men. Bostadsrättsföreningen har gett mej ett generöst erbjudande: Dom har lovat att utan kostnad för mej ta ner antennerna från taket! Det är ju bra nu, när det har blivit så farligt att gå upp där, säger Kurt sarkastiskt. Under senare år har medlemmar i Radioklubben i Trollhättan SK6DW skött tillsynen av Kurts antenner, utan att fastigheten skadats eller att någon ramlat ned.

Remote lockar inte
Man ska ju aldrig säga aldrig. Men att köra remote det lockar mej inte, säger Kurt. Jag har under alla år haft bra riggar och bra antenner. Jag har ingen lust att börja köra med sämre grejer än vad jag har.

Just nu har Kurt en TS-870, en väldigt bra rigg för telegrafi. Beamen, som bostadsrättsföreningen tycker är så ful att den måste tas ned, är en Cushcraft AS-3.

Nästan bara telegrafi
Kurt kör så gott som bara telegrafi. Han har också deltagit i SOCWA:

-Det är en väldigt trevlig aktivitet, som gör att fler radioamatörer än annars fortsätter att hålla telegrafin levande, säger Kurt.

Tvåmetersyagin som sitter på samma maströr som kortvågsbeamen har inte använts sedan 2010.

– Jag höll till på två meter, låga delen. Men det blev inte så roligt i längden. Jag har 25 meter upp till antennerna, och hur mycket effekt som försvann på vägen dit upp, det har jag inte en aning om.

– Jag bor i mittenvåningen av huset, men antennen sitter inte mitt över min lägenhet, berättar Kurt. Nedledningen går i en himla slinga, från taket och ner till mej: under tak och bakom väggar och mellan väggar.

HSB drog tomrör för Kurts matarledningar – till två lägenheter
– När dom byggde om husen här 1987 var dom så snälla så dom drog ett rör mellan den gamla väggen och den nya tegelväggen. Där på insidan av isoleringen drog dom ett plaströr, så att jag skulle kunna dra mina nedledningar, säger Kurt. Det var då, när den inte var ful, antennen.

– Dessutom bodde jag i en annan lägenhet då, en som låg mitt under antennerna. Men jag räknade med, att när min mor inte längre skulle kunna bo kvar i sin lägenhet, där jag bor nu, så skulle jag byta lägenhet och flytta in här. Då drog dom också ned rör till denna lägenheten, så att jag också skulle kunna få nedledningarna till denna lägenheten att fungera. De här tomrören har verkligen underlättat för mej att ha antenner uppe på taket.

Antenner OK i 60 år – sedan 1956
– Antenner har jag fått ha här i huset, ända sedan 1956, när jag började som DX-lyssnare. Jag var 15 år då, berättar Kurt.

QSL-1961-SM6BZE-61_webb

QSL från första året som radioamatör. RX NC-57, TX hembyggd ett rör EL84, kristallstyrt och 5 watt. TNX SM6JSM för QLS.

Första QSO-et — Med Ramsele
– Sändaramatör blev jag 1960. Jag fick certifikatet den 12 juli. Den 14 juli körde jag mitt första QSO. 40 metersbandet, kristallstyrt, fem watt, med Einar SM3BBO i Ramsele.

Einar SM3BBO var född 1906 i Sandviken, och han avled den 22 mars 1970 i Sandviken. Signalen delades ut på nytt, så idag finns en SM4BBO, Tommy Örebro. Medlem i SSA hade Kurt blivit den 15 januari 1950, och han hade då fått medlemsnumret SM6-3059.

Lyssnade på radiogrammofon
– När jag började som lyssnaramatör gjorde jag som alla andra, säger Kurt. Jag började lyssna på den radiomottagare som fanns hemma. Det var en radiogrammofon.

National NC-57
– Lite senare, jag tror det kan ha varit 1958 ungefär, köpte jag mej en så kallad trafikmottagare, en National NC-57. Den här modellen var den absolut minsta de hade. Storleken var ungefär som en S-38a. National tillverkade ju också större apparater, NC-300 till exempel, men så mycket pengar som den kostade fanns det ju inte en skolpojkes plånbok.

Saknar 11 DXCC-länder
– Om man tittar på hur många DXCC-länder det finns, så saknar jag elva, säger Kurt. Det jag saknar är Nordkorea förstås, och så ett par öar i Stilla havet, några öar i Indiska Oceanen söder om Sydafrika. Sedan fick jag aldrig ta på Scarborough Reef 2007. Jag ropade på den expeditionen i allt som allt 38 timmar, men dom ville inte höra mej.

Ring-QSO söndagsmornar på SSB
Kurt kör, som sagts, så gott som enbart telegrafi. Det enda undantaget är en ring som Kurt startade tillsammans med fem andra radioamatörer 1980: SM6FAM Kjell från Strömstad, SM6EAK Göte från Svinesund, SM6GHY Sivert från Borås och SM6CAW (S.K.) Ingemar från Borås. Ringen har man kört på söndagsmornarna på 80 meter klockan 0900.

Kört 1500 söndagsmornar
– Fram tills nu, när jag tvingas sluta, så har jag kört 1500 QSOn i den ringen. 1500 söndagsmornar, säger Kurt.

SM6CAW körde USA på järnsäng
– På tal om Ingemar SM6CAW, säger Kurt. Han hade hört sägar att det skulle gå att avstämma en järnsäng och han bestämde sig för att försöka. Det gick bra. Han fick förbindelse med en station i USA, men när han talade om vad för sorts antenn han använde ville den andra stationen inte tro honom. Sån var Ingemar…

86 000 QSOn — Men nu är det QRT
Kurt har kört cirka 86 000 QSOn, från 1960 och tills nu. Nu är det QRT. Det låter ödesmättat och definitivt. Näktergalen har sagt sitt.

Länk:
Artikel om Amateur Radio Parity Act i USA

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com