Just nu bra möjligheter köra meteorscatter
Perseiderna passeras under veckan som kommer

Posted by Erik SM7DZV on 10 augusti, 2016 in Nyheter |
Wiki_Commons_Perseiid_webb

Från Jordens passage genom Perseidernas meteorregn i Luhasoo mosse i Estland, 2015. I bilden finns en Perseid,  uppe till höger, Vintergatan, Andromegagalaxen samt ljusföroreningar vid horisonten.
FOTO Martin Mark, Wikimedia Commons.

—  Av Erik SM7DZV — 

Så här års, omkring den 12 augusti, passerar Jorden genom meteorregnet Perseiderna. Det innebär att förutsättningarna för att köra meteorscatter är som allra bäst under den närmaste veckan.

Prognoser talar om att meteorregnet kan vara dubbelt så kraftigt som vanligt. Prognosmakarna räknar med att det kan röra sig om mer än 200 meteorer per timme den 11 och 12 augusti.

Berätta för alla andra hur ni lyckas!
Ni som lyckas med att köra meteorscatter: Skicka gärna in några rader till redaktionen. Jättemånga radioamatörer är intresserade både av om det går och om hur det går till.


För att man ska kunna se meteorerna bra, ska himlen vara så mörk som möjligt, som den var förra året. I år är månen ny, men just nu visar den en mycket smal skära. Förutsättningarna för att se meteorerna, ”stjärnfallen”, är därför ganska bra i år också.

Störst aktivitet omkring den 12 augusti
Perseiderna kallas ibland även Laurentiussvärmen. Det är ett meteorregn med störst aktivitet omkring den 12 augusti varje år, som orsakas av kometen Swift-Tuttle. Perseiderna har fått sitt namn eftersom den punkt på himlen som de ser ut att komma från. Den så kallade radianten, ligger inom stjärnbilden Perseus.

Gör så här om du vill spana efter meteorregnet
Börja med att leta upp Cassiopeja. Börja vid Karlavagnen, följ det bakre hjulparet till Polstjärnan. Fortsätt förbi tills du hittar ett tydligt W. Det är Cassiopeja. Leta rätt på Orion. Tänk dej en linje mellan mellan Cassiopeja och Orion. Börja vid Cassiopeja, gå en tredjedel av avståndet i riktning mot Orion. Där, ungefär, kan du hitta Perseus.

Förra året körde SK6W 17 meteorscatter-QSOn
Förra året, när Jorden passerade genom meteorsvärmen Perseiderna, satsade SK6W, Lake Wettern DX Group i Karlsborg, för första gången på meteorscatter från klubbhuset på Vaberget. Resultatet lät inte vänta på sig. 17 nya förbindelser blev det när Jorden rände in i Perseiderna. Det blev förbindelser med bl a Sardinien IS, Czech Republic OK, Scotland GW, Ukraina UW och Finland OH9.

Länkar:

—  Läs på SpaceWeather om Jordens passage genom Perseiderna. Klicka här!

—  Läs om när Lake Wettern DX-Group satsade på meteorscatter för första gången:

17 QSO när SK6W var aktiv i meteorsvärmen Perseiderna

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com