Varför bör vi bry oss om OTHR — kortvågsradar?

Posted by Erik SM7DZV on 16 augusti, 2016 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Southgate Amateur Radio News

Klicka på bilden för att komma till artikeln i Southgate.

Engelska Southgate Amateur Radio News rapporterar från ett klubbmöte nyligen, där Andy Tyler, G1GKN, i ett anförande behandlade olika typer och aspekter av kortvågsradar, OTHR.

Artikeln är aktuell ur flera perspektiv. Vi har fått rapporter om hur kortvågsradar nyligen orsakat kraftiga störningar på bland annat 40-metersbandet, och vi har sett hur amerikanska flygvapnet, USAF, försöker mixtra med jonosfären för att bland annat öka precisionen på kortvågsradar. Vi är heller inte helt klara över vad amerikanska marinens försök i Kaliforniens ökenlandskap, som vi tidigare rapporterat om, gick ut på.

Olika typer av kortvågsradar
En typ av kortvågsradar som är mycket ogynnsam för radioamatörer är av typen OTHR-B som utnyttjar jonosfärreflexion. Den använder frekvenser mellan 3 och 30 MHz och den operativa räckvidden är upp till cirka 300 mil.

En annan typ är den som går under benämningen HFSWR, High Frequency Surface Wave Radar. Den är inte lika påträngande som OTHR-B och bygger på markvågsutbredning. Denna typ används huvudsakligen för att detektera lågt flygande mål, ytmål och för att upptäcka olika typer av smuggling. Den används också för att upptäcka tsunami och för allmänna miljö- och havsobservationer.

Läs hela artikeln hos Southgate
Klicka på länken till Southgate Amateur Radio News för att läsa hela artikeln.

Gör så här för att översätta
Den som har svårt med engelskan föreslås gå till fliken Översätt/Translate i vår huvudmeny. Låt Bing (eller någon annan översättare) göra om texten till svenska. Klicka på logotypen för att få upp översättaren. Klistra in webbadressen i vänstra spalten och klicka på översätt. Och Voilà, där har vi en ”svensk” text. Det är ju inte August Strindberg som kriarättat precis, men det ger ändå en hygglig bild av vad artikeln handlar om.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com