SK7RN QRV från Ölands Norra Udde

Posted by Erik SM7DZV on 18 augusti, 2016 in Nyheter |
SM7WNM-Joakim-vid-Ölands-Norra-Udde-DSCN2122

Onsdag kväll: Joakim SM7WNM och hans H-Pole vertikalantenn  hukar för regnet och kulingvinden vid Ölands Norra Udde.
Foto © Erik SM7DZV

— Av Erik SM7DZV —

SK7RN är QRV från Långe Erik sedan i måndags kväll. Den som vill kolla ifall operatörerna är vid stationsplatsen kan lyssna på 3513,5 kHz (lägerfrekvens, när trafiken inge går på andra band). Är det tyst – prova med att göra ett anrop på telegrafi. Just nu, torsdag morgon klockan 0805,  är trafiken i full gång.

Fyrhelgstrafiken från Långe Erik, med SK7RN/LH, startar natten till lördag, klockan 00:00 UTC, och avslutas söndag klockan 11:00 UTC.

Den väderleksmässiga upptakten till Internationella Fyrhelgen kunde absolut ha varit bättre.

Vid fyren Långe Erik på Ölands Norra Udde uppmättes på onsdagskvällen regn och 15 meter per sekund i vindbyarna. Under natten och torsdagens morgontimmar kom 36 mm regn på norra Öland, varav 11 mm efter klockan 0630. Det ostadiga vädret ser ut att fortsätta, i vart fall över fredagen.

SM1DVV-Stefan-vid-Långe-Erik-DSCN2121

Stefan SM1DVV kör telegrafi med RA-200 från Ölands Norra Udde.
FOTO © Erik SM7DZV.

Antenngänget vid Långe Erik, Stefan SM0VNZ och Joakim SM7WNM fick under tisdagen förstärkning från Hablingbo på Storön i öster av Stefan SM1DVV. De antenner som hittills är på plats och testade är en H-Pole multiband vertikalantenn och en 83 meters vertikal deltaloop samt anturligtvis RA-200-ans 18 meter kastantenn med två reglementerade motvikter, nio meter.

Vertikalantennen, som står alldeles vid vattenbrynet, hade i onsdagskvällens kraftiga vind antagit formen av pilbåge. Funktionen var det dock inget fel på. Joakim körde flera DX, bland annat Japan.

Eventuellt ytterligare en antenn under torsdagen
Torsdagen är vikt för uppsättning av en vanlig 80-metersdipol, men hur det ska gå till i det rådande vädret återstår naturligtvis att se. På antenngänget vid Långe Erik går det dock ingen nöd. Stationerna är upprättade i det varma och ombonade före detta maskinhuset mellan fyren och vattenbrynet. Elementens härjningar kan man studera genom fönstren.

H-Pole-Verikal-vid-Ölands-Norra-Udde-DSCN2125

H-Pole vertikalantenn vid Ölands Norra Udde.
FOTO © Erik SM7DZV

 

Mer kommer
Mer om Fyrhelgen kommer…
/DZV.

Länk

Läs om Joakims H-pole vertikalantenn

 

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com