Vertikalantennen som tog oss med storm

Posted by Erik SM7DZV on 25 augusti, 2016 in Nyheter |
DSCN2148_kontrast

Joakim SM7WNM och hans H-pole multibandsantenn vid Ölands Norra Udde.
FOTO © Erik SM7DZV.

— Av Erik SM7DZV —

En antenn som ingen av oss hade hört talas om, och som ingen av oss visste något om. Det var vad Joakim SM7WNM hade med sig till Ölands Norra Udde inför Internationella fyrhelgen. När samma antenn visade sig fungera över all förväntan och stationsloggen fylldes av DX-stationer på både 40 och 20 meter, då var plötsligt alla på tårna.

Det här är berättelsen om den H-Pole multibandsantenn som sågs, testades och segrade vid fyren långe Erik under förra veckan.

Längst ned finns länk till en måttsatt ritning för den som vill bygga sig en egen H-Poleantenn och börja testa. Kostnaden torde vara överkomlig…


Antennen vi inte hade hört talas om
Till Internationella Fyrhelgen vid fyren Långe Erik på Ölands Norra Udde anlände Joakim SM7WNM med en antenn som ingen av oss andra hade sett eller hört talas om, en H-Pole multibandantenn. Den går att stämma av på alla kortvågsband. Den är kompakt och tar mycket liten plats, idealisk för den som har ont om plats vid sitt QTH.

Antennen är en typ av vikt dipol som för tankarna till en hängmatta, ena änden förankrad uppe i en mast och den andra i marken. Antennen matades med öppen stege. I skrivande stund har vi inte haft tillfälle att prova andra matningsmetoder. Som mast använde vi två stycken två tums glasfiberrör som skarvades så att vi fick en rörmast på 12 meter. För ett permanent montage skulle det krävas mer än de två stagnivåer vi använde under fyrhelgsveckan.

Började som ett rent experiment
Joakim hade tillverkat antennen hemma i Bjärnum, men han hade inte provkört den. Det var ett rent experiment. Planeringen inför helgen var att antennfarmen vid Långe Erik skulle bestå av en deltaloop, en veebeam samt en dipol för 80 meter. Den första antennen som antenngänget, Joakim SM7WNM, Stefan SM0VNZ och Stefan SM1DVV satte upp var den beprövade loopen. Det var klart på måndagskvällen före Fyrhelgen, den 15 augusti. Dagen därpå ställde Stefan -0VNZ frågan om man inte skulle testa H-poleantennen. När det var klart på onsdagens morgon bestämde man sig för att man lugnt kunde avstå från både veebeam och 80-metersdipol.

DX-förbindelser på både 20- och 40-metersbandet
Under natten hade H-poleantennen visat vad den gick för: Joakim körde ett 80-tal QSO. På 20-metersbandet hade man förbindelser med Peru, Japan, USA, asiatiska Ryssland och många länder i Europa. På 40 meter hade man förbindelser med Columbia, USA, Kanada och asiatiska Ryssland.

– Colombia svarade direkt, när jag ropade ett CQ, berättar Joakim. Vi fick flera signalrapporter från DX som uppgav att vi hade ”booming signals”. Vi körde alla världsdelar utom Oceanien.

– Den gick bra både i sändnings- och mottagningsläge, berättar Joakim. Vi körde till exempel en amerikan som körde 20 meter med en watts effekt till en mobilvippa.

”Överlägsen deltaloopen”
– Den här antennen var vida överlägsen deltaloopen som vi har använt under flera år, säger Stefan SM0VNZ.

Det är dessutom en antenn som tål påfrestningar. Under onsdagen blåste det styv kuling vid Norra Udden och antennen hängde som en pilbåge mellan förankringspunkterna i masttoppen och marken, utan att detta påverkade antennens funktion.

Klipplängderna för de båda sidorna i dipolen är 16,5 meter.

Mätte med tumstock
– Jag mätte längderna med tumstock på enklaste vis, säger Joakim. Jag använde kvastskaft av plast till de två yttersta spridarna och vanliga VP-rör till de två inre. För att göra spridarna i antennens ändar styvare kunde det kanske vara idé att använda kasserade skaft från innebandyklubbor.

H-Poleantennen fungerade över all förväntan. Om det berodde på att den var uppsatt mindre än tio meter från Östersjöns vatten låter vi vara osagt. Men en sak står klar: Flera av deltagarna under Fyrhelgen förklarade att man vid hemkomsten tänkte börja plocka ihop material för att bygga sin egen H-poleantenn.

Kan vara idé att pröva antennen
Fungerar dessa antenner lika bra som prototypen vi testade vid Långe Erik, då lär antenntypen bli populär. Resultatet av försöket med Joakims prototyp var under alla omständigheter så positivt att det kan vara idé för fler att pröva antennen. När fler antenner av samma sort börjar testas lär vi säkert få veta ifall den håller måttet i det långa loppet och i andra miljöer.

Tala gärna om för redaktionen hur H-poleantennen fungerar, ifall du bygger en.

Kostnaden överkomlig
I vilket fall som helst är det värt ett försök. Kostnaden är i alla fall överkomlig. I vilken junkbox finns det inte några meter FK 1,5 kvadrat?

Länk till beskrivning

Bild ur DXzone.com

Klicka på bilden på sidan du får upp, för att komma till beskrivningen.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com