Solen nästan död
Dåliga kortvågskonditioner — Öppningar på 2 m

Posted by Erik SM7DZV on 26 augusti, 2016 in Nyheter |
Solen idag Källa SolarHam

Solen idag.
KÄLLA SolarHam.com. Klicka på bilden för att komma till sidan.

— Av Erik SM7DZV —

Paul L Herrrmans populära sammanfattning av kortvågskonditionerna, finns i vår högerspalt och på snart sagt varje webbplats som har någon relation till amatörradio. Under de senaste dagarna visar Herrmans beräkningar  rött för alla kortvågsband, dag som natt. På två meter har det varit ordentliga öppningar under de senaste dygnen.

Antalet solfläckar är runt 40. Inga solfäckar uppvisar tecken på, eller risk för, aktiva flares och solens röntgenstrålning är minimal. Den tysta solen kommer enligt NOAA prognosmakare sannolikt att kvarstå under de närmaste dygnen. Jonosonden i Juliusruh beräknar nu på morgonen den kritiska frekvensen till cirka 4,8 MHz.

Den 28 augusti kommer jorden att korsa ett veck i ett av solens kraftfält. Denna ”passage” skulle kunna störa jordens magnetfält och åstadkomma norrsken nära polerna. NOAA:s bedömare uppskattar sannolikheten för geomagnetiska stormar av klass G-1 till 25 procent.

Länkar:
SolarHam
Spaceweather

Verktygslådan – Rymdväder
Ännu mer information finns under fliken Rymdväder i vår verktygslåda
(i huvudmnenyn överst på vår sida).

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com