Fine business, Good Buddy:
Amateur Radio for Truckers

Posted by Erik SM7DZV on 30 augusti, 2016 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

På webbplatsen hackaday.com skriver en Dan Maloney engagerat om amatörradio för amerikanska långtradarchaufförer — Fine business, Good Buddy: Amateur Radio for Truckers.

Maloney går igenom frekvenser och sändningsmetoder. Han konstaterar inledningsvis att privatradiobandet (CB) i USA har blivit en djungel, och att möjligheterna har minskat kraftigt på de långa rutterna att hålla kontakt mellan olika fordon med hjälp av privatradio.

Maloney går därefter igenom amatörradions fördelar både när det gäller sändningskvalitet och räckvidd samt möjligheterna att få plats för utrustningen i en långtradare. Han beskriver sin drömda stationsplats i lastbilshytten:

Så jag antar att mitt dröm-mobila shack skulle vara en duobandare för FM för att nå lokala repeatrar och köra APRS, tillsammans med en bra HF rigg för att kunna köra DX. Jag skulle montera en 20-meters hamstick på en spegel och en 40-meters å andra sidan. Förmodligen skulle jag stoppa en bärbar dator i hyttens övernattningsdel (Am.: ”sleeper”) för loggning och för att få tillgång till WinLink för e-post över kortvåg – utan att behöva förlita mig på ojämn truck-WiFi-täckning.

Sedan antar jag att jag skulle ha en privatradio (CB) i hytten också. Men den skulle bara vara för arbete. Amatörradioriggarna skulle vara för att ha kul.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com