Flygvapnet firade 90 år på Malmen
— Hundra flygplansmodeller och en radiobuss

Posted by Erik SM7DZV on 31 augusti, 2016 in Nyheter |
Tmr IX Radiobuss_besk

Tmr IX Radiobuss. I tjänst 1943 – 1970.
FOTO  © Percy Jacobsson.

— Av Erik SM7DZV —

Flygvapnet 90 år logotypeFlygvapnet, som bildades den 1 juli 1926, firar 90 år som egen vapengren. Flygvapnet har haft över 20 flygflottiljer och deltagit i internationella insatser över hela världen. I veckohelgen kulminerade 90-årsfirandet med en flygdag på Malmen i Linköping.

Totalt deltog ett hundral flygmaskiner, från Ö1 Tummelisa till Jas 39 Gripen. Men det fanns mer än flygplan att vila ögonen på, den gamla radiobussen Tmr IX till exempel.

Till Linköping och Malmen åkte i söndags Percy Jacobsson från Karlsborg. Han hade kameran i beredskap och har varit vänlig att, genom Erics SM6JSM försorg, ställa bilderna på radiobussen till vårt förfogande. Vi tackar Percy för hans välvilja och Eric för hjälpen.

Tmr IX var en komplett bilburen radiostation för såväl rörligt som tidvis stationär drift. Den var i tjänst under åren 1943 – 1970.

Bilderna på radiobussen är föredömligt skyltade med detaljerad information om utrustningen. Klicka på bilderna för att förstora dem och göra texterna läsbara.

130 tusen besökare kom till Malmen
Flygvapnets jubileumsfirande inleddes med en ceremoni i Stockholm den 1 juli och har följs upp av flygdagar på olika håll i landet. Den senaste genomfördes under veckoslutet på Malmen i Linköping. Corren rapporterar om en sällan skådad folkfest. Enligt arrangörerna lockade de två flygdagarna 130 tusen besökare.

Men smakar det så kostar det. Corren uppger att Försvarsmakten lagt ned cirka åtta miljoner på firandet, inklusive helgens flyguppvisning på Malmen.

Länkar:

Försvarsmaktens hemsida om 90-årsjubileumet.

Correns nyhetsrapportering från flygdagarna.

Reservofficerarnas hemsida inför flygdagarna på Malmen.

Fler bilder:

CIMG6606

 

Data Tmr IX

Klicka på bilden för att förstora och göra texten läsbar.

 

CIMG6612

Klicka på bilden för att förstora och göra texten läsbar.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com