Om hur DX-mötet flyttade
från Karlsborg till Jönköping

Posted by Erik SM7DZV on 3 september, 2016 in Nyheter |
4_beskuren

Kända och okända ansikten under feredasgskvällens incheckning. Längst till vänster Jan SM7NDX, ordförande i SVARK.
FOTO © Lasse SM0FDO

— Av Erik SM7DZV —

När SVARK, Södra vätterbygdens amarörradioklubb, nu har öppnat 2016 års DX-möte DX-Match, är det en lång tradition som fullföljs. Under många år hölls DX-mötet i Karlsborg av LWDXG, Lake Wettern DX Group.

Johan SM7LPY och Göthe SM7XUF

Två av kvällens värdar hälsar välkomna, Johan SM7LPY t.v. och Göthe SM7XUF.
FOTO © Lasse SM0FDO

Under senare tid hölls mötet vartannat år. 2014 meddelade Kjell SM6CTQ och kretsen kring honom, att ansvaret för nästa DX-möte skulle tas över av SWARK. Det är därför mötet nu flyttat från Karlsborgs Fästning till Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping.

För besökarna kommer det troligen att kännas gammalt och vant. DX-mötet kommer att följa i stort sett samma mönster som tidigare år, även om tempot kanske blir högre.

Gediget program
– Vi har ett gediget program med fler presentationer än tidigare år, säger Johan SM7LPY. Vi har nio föredragshållare, och det är en ganska kraftig ökning. Det innebär att programmet kommer att få ett högt tempo. Vi har också lagt in ett kvällspass på lördagskvällen, under buffén, och det kommer att bland annat handla om SDR och remotekörning.

– Folkhögskolan, där vi håller till, har en musiklinje, och elever från den utbildningen kommer att underhålla under lördagskvällen.

Tändsticksstaden
Själva namnet DX-Match drar tankarna till Jönköping som tändsticksstad och företaget Swedish Match. Det är dock inte så att Swedish Match sponsrar DX-mötet.

– Nej, säger Johan. Namnet är kulturellt betingat. 1984, när Jönköing firade 700-årsjubileum, instiftade vi ett diplom, Match Town Award. Dessutom har ju ordet match nära anknytning till amatörradio. Varje QSO handlar ju om att knyta ihop, matcha, sändande och mottagande stationer med varandra.

Ett års förberedelser för DX-mötet
Inför årets DX-Match har en grupp på knappt tio personer arbetat med planering och förberedelser sedan hösten 2015. Under själva DX-mötet nu under helgen är antalet funktionärer avsevärt större.

6-fredagsvickning_beskuren

Från fredagskvällens vickning som smakade förträffligt.
FOTO © Lasse SM0FDO

Mer om SVARK:
Läs om nya klubbstugan vid Axamo.

SVARK:s nya klubbstuga invigd

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com