Stort koronahål orsakar hög solvindshastighet:
Magnetstorm, norrsken och dåliga konditioner

Posted by Erik SM7DZV on 4 september, 2016 in Nyheter |
Koronahål från NASA_s Solar Dynamics Observatory

Solvinden flödar ur ett ovanligt stort koronahål på solen.
Bild från NASA:s Solar Dynamics Observatory.

— Av Erik SM7DZV  —

Just nu har solvinden hög hastighet och den vållar oro i jordens magnetfält med norrsken och störningar i jonosfären som följd. Kortvågskonditionerna på våra breddgrader är är dåliga, medan trafiken på två meter är intensiv från de centrala delarna av den europeiska kontinenten (se Verktygslådans DX-maps).

Torbjörn SM2ELN i Luleå har under morgonen avsatt två spår på DX-Maps, på 40- respektive 20-metersbandet. Torbjörn berättar att han gjorde anrop och att spåren kommer från reverse beacon men att signalstyrkorna är väldigt låga. På 40 meter hördes han i Estland och på 20 meter ganska långt bort i europeiska Ryssland och i Slovenien.

— Det märkliga är ändå att det går att köra telegrafi, trots att motstationerna nät och jämt är hörbara, säger Torbjörn SM2ELN.

Jordmagnetisk storm avtar
Just nu, 2016-09-04 klockan 0740 UTC, är K-index 4. Gränsen för jordmagnetisk storm brukar anges till 5. I går kväll och tidigt morse var K-index 5, jordmagnetisk storm. I går, under lördagens förmiddag, liksom under fredagen uppmättes under några timmar K-index 6. Nu under söndagens förmiddag ser magnetstormen ut att avta och jonosfären att bli mer normal igen.

Stort koronahål på solen
Solen har ett koronahål i sin atmosfär, där magnetfältet öppnar sig. Detta ger upphov till snabb och kraftig solvind som skulle kunna påverka jordens rymdmiljö under dagar framöver. Kraftigt norrsken har förekommit under några dagar. Den snabba solvinden orsakar turbulens i jordens magnetfält vilket ger upphov till de observarade gemomagnetiska stormarna.

Ingen jonosfärreflexion i Lycksele
Jonosonderna (se verktygslådan) visar att ingen jonosfärreflexion förekommer vare sig i Tromsö eller Lycksele. I Juliusruh på Rügen uppmäts den kritiska frekvensen just nu till cirka 3,7 MHz.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com