Diskade lagledarens två döttrar förra året
Spolades som domare vid årets rävjakts-VM

Posted by Erik SM7DZV on 5 september, 2016 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

SM0OY Lars

Lars SM0OY diskade två bulgaiska löpare under fjolårets rävjaktsmästerskap i Kazakstan. Spolades som domare vid årets VM
— i Bulgarien.

Vid fjolårets internationlla rävjaktstävlingar i Kazakstan diskvalificerade Lars SM0OY, som var en av tävlingens internationella domare, två kvinnliga löpare från Bulgarien.

Beslutet ledde till ett raseriutbrott av den bulgariske lagledaren. Det handlade om medaljer, och de två diskade löparna var hans döttrar. Efter protest från Bulgarien upphävdes den ena av diskningarna medan den andra fastställdes.

Just nu avgörs VM i rävjakt i Bulgarien. Lars fick aldrig någon inbjudan att döma VM Bulgarien.

Redaktionen saknar uppgifter om hur valet av domare gick till. Lars uttalar sig inte i frågan, men förklarar att han trivs väldigt bra på hemmaplan.

Lars SM0OY är domare med mångårig internationell erfarenhet av ARDF, det som i dagligt tal kallas rävjakt eller på svenska radiopejlorientering. Sina första internationella domaruppdrag fick han under tidigt 90-tal. VM i rävjakt går vartannat år. Mellan världsmästerskapsåren går mästerskap för IARU Region 1.

Mångårig erfarenhet som internationell domare
Lars har medverkat som domare ett tiotal gånger, bland annat i Kazakstan, Bulgarien, Ungern, Rumäningen, Serbien samt flera gånger i Polen.

Diskvalificerade två bulgariska löpare
Vid förra mästerskapet, som gick i Kazakstan, diskvalificerade Lars två kvinnliga löpare från Bulgarien. Löparna bröt mot fastställda regler för beteende i närheten av målet. Det handlade om två löpare med möjligheter till medalj. Diskningarna ledde till ett våldsamt utbrott av Bulgariens lagledare, som dessutom var de två löparnas far.

Blev inte inbjuden att döma i år
Bulgarien lämnade in protester mot domslutet. En av dem gick igenom men den andra diskningen stod fast. I veckan avgörs Rävjakts-VM i Bulgarien. Lars blev inte inbjuden att vara domare.

Uttalar sig inte
Lars uttalar sig inte om fjolårets diskvalifisering av de bulgariska systrarna. Och han svarar absolut inte på frågan ifall frånvaron av inbjudan har med diskningen att göra, eller ifall den bulgariska tävlingsledningen kan ha påverkat vilka domare som skulle inbjudas.

– Jag trivs väldigt bra här hemma, säger Lars.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com