Bertil SM4EDK – Dalarnas svar
på Scarborough Reef DX-pedition

Posted by Erik SM7DZV on 6 september, 2016 in Nyheter |
SM4EDK Bertil

Bertil SM4EDK QRV på Liljan vid Boda Svärdsjö. Seaside QTH. Gummistövlar på fötterna. W3DZZ på plaströr och utspänd mellan dunkar på vattnet. Radion i knäet. Bara 80 meter. 40 meter heldött.
FOTO: Bertil SM4EDK, selfie.

— Av Erik SM7DZV —

När Bertil SM4EDK kör Svenska Sjöar från sjön Liljan i Dalarna för det osökt tankarna till 1995 års DX-pedition till Scarborough Reef i Sydkinesiska sjön. Stationsplatsen för BS7H DX-pedition var en fullkomligt obeboelig klippa där igen människa skulle kunna överleva mer än fram till nästa storm. Jämfört med Scarborough Reef är Bertils stationsplats rena lyxhotellet.

Där, i den lilla sjön i Dalarna, finns till och med en fyr, även om det knappt finns plats för en stol på tomten, och där operatören behöver gummistövlar.

Bertil – Folksjälen
Idag låter vi Bertil symbolisera folksjälen i aktiviteten Svenska Sjöar. Här följer Bertils egen berättelse och bild på antennarrangemanget under radiobesöket vid fyren Lill Jan. Texten återfinns även på Svenska Sjöars blogg tillsammans med berättelser av många andra radioamatörer.

2016-09-04:

Jag körde idag från en extremt liten landmassa. Fick precis plats med en stol på den med fötterna i SMSS BLVV Liljans vatten. Stolen fastbunden i en minifyr kallad Lill-Jan. Fyren fungerar precis som en riktig med blinkljus om nätterna. Mittpunkt på min W3DZZ hängde i glasfibermast och benen fästa i dunkar förankrade i botten på sjön.

Selfie-bilden tagen med kameran på stativ från ekan som jag knuffade ute en bit. Radion i knäna. Hade litet tur med vädret. Vinden mojnade och solen bröt fram lagom tills jag lämnade hemmahamn i norra änden av sjön. Kanske inte så många QSO, alla på 80 m, men desto roligare och bekräftade Tack och tack!

På 40 m var det heldött.

Lyxhotell. Njaä. Den som vill övernatta på fyren Lill Jan får nog intikta sig på att sova stående.

Fler bilder

SM4EDK Antenn vid Liljan

Bertils SM4EDK W3DZZ-antenn vid Lill Jan.
FOTO: Bertil SM4EDK

Stationsplats Liljan

BLVV Liljan. Stationsplats vid markeringen i södra änden av sjön.

 

Länkar

Svenska Sjöars blogg
Bild på Scarborough Reef

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com