”Prognosen” som bara var ett internetskämt

Posted by Erik SM7DZV on 12 september, 2016 in Nyheter |
fejkad-bild-pa-framtidens-dator-1950-tal

Den fejkade bilden som påstods vara en prototyp från 1954 för hur en ”hemdator” skulle kunna se ut 50 år senare.
ILLUSTRATION: Foto och bearbetning Troels Eklund Andersen.

— Av Erik SM7DZV —

I morse fick vi uppdatera en prognos om jordmagnetisk storm som helt och hållet kom av sig. Vi konstaterade i sammanhanget att det är svårt att göra prognoser, vill säga vetenskapliga utsagor om vad som kan förväntas i framtiden. Det är svårt att göra prognoser. Det är lätt att efteråt , med facit i hand, påtala dess fel.

Berättelsen om en annan ”prognos”
2004 började en bild cirkulera på internet. Den påstods komma från Rand Corporation och skulle enligt bildtexten vara en förutsägelse från 1954 om hur en ”hemdator” skulle kunna se ut 50 år senare.

Det som vid första ögonkastet såg ut som ett fullkomligt prognosmisslyckande visade sig efter fem minuters källkritik vara ett gigantiskt och mycket känt internetskämt, en så kallad hoax. Inte en siffra rätt. Originalbilden handlade inte ens om antika datorer utan om en u-båt på en marinutställning.

Ingen tänkte på mobiltelefoner 1970
Omkring 1970 bad Ericsson sina ingenjörer och tekniker att försöka beskriva hur framtidens telefoner skulle se ut. Förslagen var många, men de hade en sak gemensam: Inget enda av förslagen talade om bärbara mobiltelefoner. Mot den bakgrunden är vårt citat från tidigare idag av Niels Bohr ständigt aktuellt. ”Att göra förutsägelser är svårt. Särskilt om de handlar om framtiden.”

Koppla på källkritiken!
Ibland händer det att ögonen faller på något som utges för att vara en prognos. Om det då verkar alltför fantastiskt, som till exempel alla generösa löften om lättförtjänta pengar från Nigeria, eller andra försök till internetbedrägerier, då kan läsaren med hög sannolikhet sluta sig till att det rör sig om fejk, påhitt. Då är det viktigt att läsaren att kopplar på hela sitt batteri av källkritik.

Det var precis vad som hände när det här tipset, för några veckor sedan, dök upp på redaktionens bord. En läsare skickade oss ett kort meddelande:

När jag igår städade lite på hårddisken i min radiodator, hittade jag ett ex. av Potomac Valley Radio Clubs medlemsblad från februari 2005. PVRC är en av de stora och klassiska contestklubbarna på USA:s östkust. Bladet bifogas.

Obs informationen på sidan 16 är från ingen mindre källa än självaste RAND Corporation om hur en PC kunde tänkas se ut 2004 enligt en spådom 50 år tidigare. Mannen på bilden står väl bredvid det som bilvit dagens mus; redan då var den alltså mindre än en människa!

Bilden visar en man i 50-talskläder framför en stor vägg med instrument och kontroller. Originalet uppges vara från 1954. Bildtexten berättar:

Forskare från RAND Corporation har skapat denna modell för att illustrera hur en hemdator skulle kunna se ut 2004. Den nödvändiga tekniken kommer emellertid inte att vara ekonomiskt genomförbar för genomsnittliga hem. Forskarna erkänner villigt också att datorn kommer att kräva teknik som ännu inte uppfunnits, men vetenskapliga framsteg 50 år från nu förväntas lösa dessa problem.

 

Såg alldeles för bra ut…
Artikeln i den amerikanska klubbtidningen såg bara alldeles för bra ut. Det krävdes bara några få minuters sökning för att få bekräftat, att det handlade om en hoax, ett skämt, en myt, som sprids över nätet. Bilden visar inte någon sorts prototyp av en framtida hemdator. Begreppet fanns inte på 1954, när bilden uppgavs vara tagen. Bilden är från ett marinmuseum och visar kontrollinstrument från en ubåt.

Fotoshoppades
Bilden har fotoshoppats 2004, gjorts om till svartvitt, en person har kopierats in och en antik TV-apparat har ersatt en betydligt modernare bildskärm. Fusks, fusk, fusk. Lita inte på allt som står i tidningen, inte ens om det är ett medlemsblad för en amatörradioklubb.

Källkontrollen entydig
Uppgiften, om hur bilden av ubåtskontrollen gjordes om till fejkad ”50 år gammal” prognos för hur hemdatorer skulle se ut, har vi hämtat från nätplatsen digibarn.com, snopes.com och hoaxes.org. Vi har kontrollerat uppgiften mot tre av varandra oberoende källor och fått samma resultat. Därmed anser vi att erforderligt mått av källkontroll är tillgodosett, åtminstone i den här frågan.

Fotografiet skapades 2004
Fotografiet skapades 2004 av den danske mjukvaruförsäljnings- och supportteknikern Troels Eklund Andersen som ett inlägg i en Fark Photoshoptävling.

Hoaxes.org beskriver hur det gick till
Ur hoaxes.org hämtar vi uppgiften om hur det gick till (red:s fria översättning):

Andersen tog ett foto av manöverrummet på en ubåt på en utställning på Smithsonian och gjorde det svartvitt. Därefter klistrade han in en fjärrskiftsapparat, en gammalmodig TV och mannen. Slutligen skrev han bildtexten.

Det sägs att Troels Eklund Andersen aldrig trott att bilden skulle få det gensvar som den gjorde, inte heller att den skulle börja cirkulerar via e-post och lura så många människor.

Den lurade även Scott McNealy, verkställande diektör för Sun Microsystems, som visade bilden på en datorkonferens som ett bevis för att det är omöjligt att förutsäga framtida teknik.

Sant — tills motsatsen bevisats
Det sista är sant tills motsatsen bevisats.
Länkar

Potomac Valley Radio Clubs medlemsblad
(Pdf sidan 16).  Klicka här

Hoaxes.org
Digibarn.com
Snopes.com

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com