PTS-beslut begränsar
monopolagerande hos mobilteleoperatörer

Posted by Erik SM7DZV on 15 september, 2016 in Nyheter |
2016-09-15

Post- och telestyrelsen (PTS) beslutade i förrgår om regler samt priser för mobiloperatörer att släppa in samtal från andra operatörer. Tekniken kallas samtalsterminering.

Nuvarande situation gynnar de stora operatörerna och missgynnar de små. PTS beslut syftar till att begränsa operatörernas möjligheter att utnyttja sina monopolsitsar.

Det handlar om hur ett telefonsamtal avslutas, när den uppringande och mottagande abonnenten är anslutna till olika mobiltelefonoperatörer. En abonnent hos ett visst bolag ringer en abonnent i ett annat bolag. Samtalet kopplas över till den uppringde abonnenten och det uppringande bolaget betalar för att man får utnyttja kapaciteten hos det bolag där den uppringde har sitt abonnemang. Tekniken kallas samtalsterminering. I det mobila nätet kostar samtalsterminering cirka tio gånger mer  än i det fasta.

Berörda bolag
PTS beslut säkerställer att operatörer som terminerar samtal i sina mobilnät även fortsättningsvis ska släppa in samtalstrafik från andra operatörer, till ett pris som är baserat på kostnaderna. PTS beslut omfattar operatörerna Telia Company AB, Telenor Sverige AB, Hi3G Access AB, Netett Sverige AB, Tele2 Sverige AB, Mundio Mobile Sweden Limited, Lycamobile Sweden Limited, TDC Sverige AB, Götalandsnätet AB och Rewicom Scandinavia AB.

Länk
Läs mer om PTS konkurrensreglering

-7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com