Nostalgivarning: Ljudfil med kustradio på Youtube

Posted by Erik SM7DZV on 19 september, 2016 in Nyheter |
Uppdaterat 2016-09-19 kl 1400.

John AE5X, tidigare AA5YX, laddade i förrgår upp en fil med telegrafi från ett antal spanska kustradiostationer. I Inspelningen kan man även höra Gibraltar Radio/ZDK.

Frapperande är att stationernas ton varierade så kraftigt, från nästan rå växelström och kraftigt chip till klockren 9x. Vem som är berättare och vem eller vilka som sammanställt inspelningen är inte känt. Inspelningen är drygt sju minuter lång.

 


Mera spanskt…
Knappt hade vår länk till Youtube och de spanska kustradiostationerna hunnit ut på nätet förrän en av våra gamla fartygstelegrafister hörde av sig:

— Jag lyssnade med förtjusning på trafiken på 500. Ja så lät det — och de spanska stationerna lät värst av alla…

Hangarfartyg Vs Fyrtorn
Till kommentaren hörde ett  tips på en annan länk, även den på Youtube, den om det amerikanska hangarfartyget som är på väg rakt mot en spansk fyrplats och konversationen mellan hangarfartygskaptenen och radiooperatören på fyren.

Ta historien med en massa salt
Det sägs i ingressen att kommunikationen är autentisk. Den är emellertid med denna historia som med alla generösa bedrägeriförsök på Internet. Det verkar bara vara alldeles för mycket. Då kan det vara läge att dra öronen åt sig. Och en fråga som kan ställas är hur det kommer sig att hangarfartygskaptenen kunde behärska flytande spanska.

I vilket fall som helst är historien, sann eller fejkad, hejdlöst rolig. Men trots påståendet om att inspelningen är autentisk gör man nog klokt i att ta storyn med en ordentlig nypa salt. Får vi bara bekräftat att inspelningen verkligen är autentisk kommer vi självklart att uppdatera och radera alla ifrågasättanden.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com