Ericsson lägger ned tillverkningen i Sverige
Läs om kondensatorfabriken i Kalmar
och om alla jobb som redan försvunnit

Posted by Erik SM7DZV on 21 september, 2016 in Nyheter |
Uppdaterat 2016-09-23: Länk till ledare i dagens Östra Småland
klas-palmqvist-foto-ulrika-bergstrom_ostra-smaland

Klas Palmqvist, Östra Småland, skrev artikeln om Rifa, Ericssons kondensatorfabrik i Kalmar — Innan Rifa blev ruin.
FOTO Ulrika Bergström, Östra Småland.

— Av Erik SM7DZV —

SVT rapporterar idag att telekomjätten Ericsson planerar att stänga ned all tillverkning i Sverige. Förra veckan publicerade Östra Småland en finstämd artikel om Rifa, Ericssons kondensatorfabrik i Kalmar: Innan Rifa blev ruin.

Dagens nyhet om Ericsson ger också förnyad aktualitet åt Hans Strandbergs och Harald Gatus artikel från 2015 i Dagens Arbete. Strandberg/Gatus artikel illustreras med en interaktiv karta som visar platserna där Ericsson varit verksam och hur många industrijobb som försvunnit i samband med fabriksnedläggningarna.

SVT rapporterar idag att telekomjätten Ericsson planerar att stänga ned all tillverkning i Sverige. Det visar ett dokument som Svenska Dagbladet tagit del av. Enligt SVT:s ekonomireporter Jan Nylander finns ett antal chefer som vill göra stora neddragningar i Sverige, och det är fabriken i Borås som ligger sämst till.

Förslummat industriområde ger plats för 700 bostäder
I slutet av förra veckan publicerade Östra Småland i Kalmar en artikel om Erikssons kondensatorfabrik Rifa, nedlagd sedan tiotalet år och där fabriksområdet undan för undan förslummats. Nu finns beslut om att byggnaderna på det förslummade industriområdet, där Rifa höll, till ska rivas och ge plats för 700 bostäder.

Innan _Rifa blev ruin
Journalisten Klas Palmqvist skrev den finstämda artikeln om tiden Innan Rifa blev ruin.

Den stora fabriksbyggnaden var förstås inte vacker ens innan den började förfalla. Men nog vore det synd om alla spår efter en av Kalmars största industrier genom tiderna blev totalt utplånade. Under fyra årtionden arbetade sammanlagt flera tusen Kalmarbor här. Ungefär två tredjedelar av de anställda var kvinnor.

Palmqvists artikel inleds med den historiska tillbakablicken, från starten under andra världskriget förbi toppen i början av 1980-talet, när fabriken hade 1600 anställda och där två tredjedelar var kvinnor, fram till dess fabriken stängdes 2005:

Radioindustrins Fabriksaktiebolag – Rifa – startades mitt under andra världskriget för att säkra den svenska försörjningen av kondensatorer. Asea var ett av företagen som stod bakom bildandet. Ericsson – som på den tiden benämndes LM Ericsson eller bara LM – hade sedan 1929 en egen kondensatorfabrik.

När efterfrågan ökade på Ericssons produkter efter kriget räckte den egna fabrikens kapacitet inte till och 1947 togs Rifa över.

1964 stod den nya fabriken i Kalmar klar. Den byggdes ut och blev dubbelt så stor 1971. Tio år senare hade företaget totalt 1 600 anställda, varav hälften i Kalmar. De övriga arbetade i företagets anläggningar i Gränna och i Kista utanför Stockholm.

Kryper under skinnet
Dagens nyhetsrapportering om att Ericsson nu planerar att lägga ned sin tillverkning i Sverige gör att Palmqvists artikel om kondensatorfabriken i Kalmar kryper ännu mera under skinnet.

dagens-arbete-loggaDagens Arbete: 16000 jobb bort på 18 år
Idag blir naturligtvis också Strandbergs och Gatus artikel från 2015, publicerad i Dagens Arbete, ännu mera aktuell. Strandberg/Gatu skrev artikeln i mars förra året, när Ericsson offentliggjort en neddragning på 2200 anställda och 800 konsulter. Samma månad köpte Ericsson ett kinesiskt IT-bolag vilket innebar 1000 nya anställda, i Kina. När Strandberg/Gatu  skrev artikeln hade Ericsson dragit ner antalet industrianställda i Sverige med 16 000 på 18 år.

Interaktiv karta
Artikeln i Dagens Arbete illustreras med en interaktiv karta, aktuell i mars 2015, där läsaren kan klicka på orter där Ericsson haft tillverkning och se hur många jobb som försvann i samband med nedläggningarna. Då gäller det att ha i minnet att nedläggningarna som regel alltid föregåtts av år av minskade personalstyrkor.

Länkar

SVT
Uppgifter: Ericsson lägger ner all tillverkning i Sverige

Östra Småland
Innan Rifa blev ruin

Östra Småland
Ledare av Peter Akinder 2016-09-23:
Dags för Ericsson att betala tillbaka

Dagens Arbete
16000 industrijobb bort på 18 år

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com