G4HYG Inverterad U-antenn — Enkel att bygga
Är billig, tar liten plats och är okänslig för EMC

Posted by Erik SM7DZV on 24 september, 2016 in Nyheter |
g4hyg-tiu-hf-antenn

G4HYG Inverterad U-antenn.
Klicka på bilden för att komma till Cross Country Wireless hemsida med byggbeskrivning samt alla data och länkar.

— Av Erik SM7DZV —

Chris G4HYG har flyttat till ett hus med ytterst begränsat utrymme för antenner där det samtidigt brusnivån från grannarnas elekroniska apparater är mycket hög. Chris provade med olika typer av travelling-wave-antenner. Beskrivningen återfinns på Cross Country Wireless hemsida.

Antennen har inverterad U-form. Den är byggd på två 10-meters metspön på fem meters avstånd från varandra. Matningen sker vid basen av det ena spöet via en 9:1-balun. Därifrån går antenntråden till toppen av spöet, över till det andra spöet och ner till marken där antennen termineras via ett 390 ohms 50-wattsmotstånd till ett en meter långt jordspett.

Chris beskriver resutatet:
Vid användning är ståendevågen mycket låg, 1.8:1 på 160 m och under 1.5:1 på återstående band. Mottagningsbruset är är exceptionellt lågt jämfört med innan. Bakgrundsbruset har har sjunkit till mycket låga nivåer. På 17 meter och upp måste Chris koppla in förförstärkare för att kunna höra bakgrundsnojs.

Liten plats och okänslig för grannarnas EMC
Sammanfattning: En antenn som tar mycket liten plats, som är okänslig för EMC-störningar från grannarnas billiga kinesiska elektriska apparater, och som prismässigt är ytterst överkomlig.

Dags reflektera?
Kanske finns det en eller annan radioamatör som skulle kunna reflektera en stund över Chris sätt att tackla problemet?

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com