Lars Erik SM5DK: ”Utan spaning – ingen aning”

Posted by Erik SM7DZV on 28 september, 2016 in Nyheter |
sm5dk-lars-erik-andreasson-img_3789red

Lars Erik Andreasson SM5DK höll i går kväll  (2016-09-27)  ett intressant och uppskattat föredrag hos SVARK om Svensk signalspaning.
FOTO © Mats SM7BUA

— Text och foto: Mats SM7BUA —

Efter spaningsuppdrag under 6000 timmar i en Caravelle över Östersjön hade Lars Erik Andreasson SM5DK mycket att berätta om, för en välfylld klubbstuga hos SVARK, Södra Vätterbygdes Amatörradiolubb, i Jönköping.

Tillsammans med en intressant Power-Point presentation berättade Lars Erik om sina år vid Försvarets Radioanstalt FRA och Försvarets forskningsanstalt FOA, där han bland annat spanade på radarsignaler från olika enheter i öst.


Att det var ett ämne som var högintressant för de samlade radioamatörerna var det ingen tvekan om. Många kunde minnas ”hackspetten” som störde ut kommunikationen på kortvågsbanden för ett antal år sedan. Även idag kan man märka av radarstörningar på olika kortvågsband.

Intressant var bilder från interiören och elektronikutrustningen i det Caravelle-plan som under många år var Lars Eriks arbetsplats. Att uppdragen var intressanta för ”främmande makt” märktes av närbilden av ett ryskt jaktplan som följde Caravellen på mycket nära håll.

Nu är Caravellen sedan flera år tagen ur bruk. Den finns nu uppställd vid Flygvapenmuseet i Malmslätt där allmänheten har möjlighet att beskåda planet. Små grupper, max åtta personer, kan också efter förhandanmälan få guidade visningar inne i flygmaskinen.

Idag används spaningsplan med kapacitet att flyga under låg tid och med hypermodern teknik för att registrera radiokommunikation och radarsignaler. Det är inte enbart svenska spaningsplan i luften över Östersjön utan ett antal länder har liknande flygplan i luften för att spana över stora områden.

Det var en intressant kväll som väckte både minnen och eftertanke och som avslutades med fika och varm korv. Det är nog som Lars Erik formulerade ämnet: Utan spaning – ingen aning.

fra-signalplaningsplan-caravelle

FRA:s pensionerade signalspaningsplan av typen Caravelle, här på sin uppställnngsplats vid Flygvapenmuseet på Malmen i Linköping.
FOTO © Erik SM7DZV

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com