– Häftigt! Jag har aldrig förr sett telegrafi live…

Posted by Erik SM7DZV on 1 oktober, 2016 in Nyheter |
sm7wnm

Joakim SM7WNM, en av Ölands Radioamatörers telegrafister.
FOTO Erik SM7DZV.

Den lilla flickan drar i sin mammas hand:
– Kan vi inte gå in i affären.
– Vänta, säger pappan. Det här är intressant. Jag vill se mer…

När telegrafiförbindelsen avslutats utbrister den otåliga flickans mamma:
– Va häftit! Sånt här har jag bara sett på film. Aldrig förr har jag sett telegrafi live…

Samtalet kunde höras igår vid Bödasågens Allhandel, i Böda på nordligaste Öland, en av de otaliga ställen som deltar i Ölands Skördefest denna helg. Familjen i grupp på en knappt tio personer väntar tålmodigt medan ett SOCWA-QSO på telegrafi med Bosse SM4SEF avslutas.

Telegrafi live…
Signalrapporten 579 är mer än godkänd en dag när alla banden i konditionsöversikten från N0NBH är rödfärgade och K-index pekar mot jordmagnetisk storm. Riggen: En K2, 15 watt output till en RA-200 avstämmare med reglementerad antenn och jordplan, två nio meterslinor som antenn och två linor på marken som jordplan. Frekvens 3536,3 KHz. Trafiken går perfekt.

Hur funkar det?…
Frågorna haglade: Hur funkar det? Hur långt kommer man? Har du haft fler förbindelser idag?

Jodå, hela Europa samt en station från Israel hann det bli under den första dagen, när det blåste så hårt att vi inte vågade sätta upp gavlar och väggar på tältet av rädsla för att alltihop skulle lyfta och gå till väders.

Lokala nödsambandsnätet på två meter
Många av de lokala besökarna från ön fick information om klubbens repeatrar för två meter och 70 centimeter av Björn SM7HDZ. Klubben har två repeatrar och avtal med Borgholms kommun om nödsamband ifall det skulle inträffa långa el- och teleavbrott. Överläggningar pågår med Mörbylånga om en liknande överenskommelse och en tredje repeater kommer att tas i drift under november på södra delen av Öland. Nödradiosystemets utbyggnad kompletteras med installation av länkförbindelser mellan repeaterstationerna och förbättring av avbrottsfri kraft.

Skördefesten — en stor besökshelg
Det är Skördefest på Öland, besökare som trängs överallt. Skördefesten är en megastor besökshelg med många tusental besökare, trafikstockningar och en salig blandning av kommers och kultur. Ölands Radioamatörer är med på ett hörn, för vilket år i ordningen har vi i skrivande stund ingen pejl på. Men fart och fläkt är det.

Stor försvarsdag – vi tar ned flygets radiotrafik
Skördefesten fortsätter hela helgen. Idag lördag är Ölands Radioamatörer på plats vid Bödasågen igen.

I Stora Rör, en och en halv mil norr om brofästet är det traditionsenligt stor försvarsdag. Ölands Radioamatörer medverkar genom Enar SM7MQE och Åke SM7NJD som är där för att ta emot trafiken från flygplan och helikoptrar och länka ut den i ljudanläggningen så att publiken kan höra vad som sägs och görs uppe i luften.

Allt pekar mot ytterligare en intensiv dag för Ölands Radioamatörer. I morgon är det lugnt.

//Erik SM7DZV

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com